Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33698
Title: Інноваційні складові підвищення якості праці та трудового життя на підприємствах харчової промисловості
Other Titles: Инновационные составляющие повышения качества труда и жизни трудящихся на предприятиях пищевой промышленности
Innovative components of improving quality of labour and workers' life in food business
Authors: Солоха, Д.В.
Keywords: персонал
підприємство
інновації
мотивація
якість
трудове життя
предприятие
инновации
мотивация
качество
трудовая жизнь
personnel
enterprise
innovation
motivation
quality of working life
Issue Year: 2013
Publisher: Сумський державний університет
Citation: Солоха, Д.В. Інноваційні складові підвищення якості праці та трудового життя на підприємствах харчової промисловості [Текст] / Д.В. Солоха // Вісник Сумського державного університету. Серія Економіка. — 2013. — №2. — С. 92-101.
Abstract: В статті розглядаються питання удосконалення соціально-економічного розвитку господарської діяльності підприємств, які сприяють підвищенню її ефективності. Розглянуто механізм формування стратегії підвищення якості трудового життя персоналу підприємства. Надано перелік його ключових вимог. Представлено набір основних внутрішніх факторів підвищення якості трудового життя персоналу підприємства. Проаналізовано результати соціологічної оцінки, що виражають потреби та інтереси людини щодо трудової життєдіяльності з виявленням і прогнозуванням найбільш бажаних для працівників підприємств харчової промисловості напрямів задоволення їх потреб, що відносяться до якості трудової життя і мотивами трудової поведінки. Наводиться обґрунтування доцільності розгляду диференційованих цілей і внутрішніх факторів як компонентів, з використанням яких може бути сформована система підвищення якості трудового життя і посилення мотиваційних процесів стосовно до умов конкретного підприємства. Доведено, що одна з найважливіших цілей діяльності, спрямованої на підвищення якості трудового життя персоналу - посилення мотивації до праці, досягнення високих кінцевих результатів господарювання шляхом задоволення економічних (матеріальних) інтересів працівників. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33698
В статье рассматриваются вопросы совершенствования социально-экономического развития хозяйственной деятельности предприятий, которые способствуют повышению ее эффективности. Рассмотрен механизм формирования стратегии повышения качества трудовой жизни персонала предприятия. Дан перечень его ключевых требований. Представлен набор основных внутренних факторов повышения качества трудовой жизни персонала предприятия. Проанализированы результаты социологической оценки, которые выражают потребности и интересы человека относительно трудовой жизнедеятельности с выявлением и прогнозированием наиболее предпочтительных для работников предприятий пищевой промышленности направлений удовлетворения их потребностей, относящихся к качеству трудовой жизни и мотивам трудового поведения. Приводится обоснование целесообразности рассмотрения дифференцированных целей и внутренних факторов как компонентов, с использованием которых может быть сформирована система повышения качества трудовой жизни и усиления мотивационных процессов применительно к условиям конкретного предприятия. Доказано, что одна из важнейших целей деятельности, направленной на повышение качества трудовой жизни персонала - усиление мотивации к труду, достижение высоких конечных результатов хозяйствования путем удовлетворения экономических (материальных) интересов работников. При цитировании документа, используйте ссылку http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33698
The article considers the issues of improvement of socio-economic development of the economic activity of the enterprises, which contribute to the increase of its effectiveness. The mechanism of formation of strategy of increasing the quality of working life of the personnel of the enterprise. The list of its key requirements is given. The author gives a set of main internal factors to improve the quality of working life of the personnel of the enterprise. The article represents the analysis of the results of sociological assessment, which еxpresses the needs and interests of the human being with regard to working life with the identification and forecasting of the most preferable for the employees of the enterprises of food industry directions of satisfaction of their needs, relating to the quality of working life and motivated labour behavior. The article provides substantiation of expediency of differentiated consideration of the objectives and internal factors as components, with the use of which may be formed a system of improving the quality of working life and the strengthening of motivational processes in relation to the specific conditions of the enterprise. It is proved that one of the most important goals of activity, aimed at improving the quality of working life of the personnel is the strengthening of motivation to work, achievement of high results in management by satisfying the economic (material) interests of the workers. When you are citing the document, use the following link http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33698
URI: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/33698
Type: Article
Appears in Collections:Вісник Сумського державного університету. Економіка

Views
Other183
Canada1
China4
Germany11
Spain1
France2
United Kingdom9
Morocco1
Netherlands1
Pakistan1
Russia22
Turkey3
Ukraine28
United States26
Downloads
Other272
Australia1
China2
Germany2
EU1
France2
Italy3
Russia3
Singapore1
Ukraine148
United States5


Files in This Item:
File Description SizeFormatDownloads 
Solokha_personal.pdf128.18 kBAdobe PDF440Download


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.