Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/37612
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Time Duality in Economic Systems
Other Titles Дуалізм часу в економічних системах
Дуализм времени в экономических системах
Authors Derev’yanko, Y.M.
ORCID
Keywords дуалізм
дуализм
duality
економічна теорія
экономическая теория
economic theory
розвиток
развитие
development
функціональний час
функциональное время
functional time
час
время
time
Type Article
Date of Issue 2013
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/37612
Publisher Sumy State University
License
Citation Derev'yanko, Y.M. Time Duality in Economic Systems [Текст] / Y.M. Derev'yanko // Механізм регулювання економіки. - 2013. - № 2. - С. 12-17.
Abstract Теорії дуалізму є дуже важливою концепцією в галузі наукових досліджень. Ця теорія була вперше розроблена у галузі лінійного програмування, але вона має багато напрямів використання, в т.ч. природничу та інтуїтивну інтерпретацію в деяких суміжних галузях знань, зокрема, нелінійне програмування, мережева теорія та теорії ігор. Метою даної статті є систематизація методологічних підходів до вивчення дуалізму (дуальності) фактору часу в економічних дослідженнях. Основними задачами даного дослідження є: вивчення поглядів вчених на природу двоїстість (дуалізму, дуальності) часу в цілому, її прояв в економічній теорії, порівняння різних поглядів на вплив проблеми дуальності часу на сучасний розвитку економічних систем. Особливість впливу дуальності фактору часу на соціально-економічні процеси має кілька взаємопов'язаних проявів, зокрема: час-тривалість і час-порядок (у побуті час виконує дві функції: служить для вимірювання тривалості процесів і встановлення порядку подій); час як основа економічних законів і обмежуючий фактор в просторово-часовому розвитку (час у соціально-економічних системах може виступати з одного боку в ролі основи для встановлення певних обмежуючих економічних законів, правил, а з іншого боку сам час і є чинником обмеження в просторово-часовому розвитку); час, як якісна та кількісна характеристики явищ; час як відносні визначення і категорії (вчора, в минулому, в майбутньому, плановий і фактичний період, стратегія і тактика інше) і час як конкретні значення вимірювань (секунди, хвилини, години, дні, роки інше); час, як короткострокові та довгострокові явища; час як проблема максимізації прибутку та мінімізації витрат (розв’язання проблеми максимізації прибутку є також вирішенням проблеми мінімізації витрат, за умови незмінної виробничої функції і вартості ресурсів); астрономічний (календарний) і функціональне час; час як економічний ресурс, що характеризується інтервальною тривалістю і необоротністю ходу. Час в економіці виражає впорядкованість незворотної послідовності в економічній діяльності й пізнанні. Досить повне відображення часових аспектів економіки в економічній теорії – особливо складна, багато в чому не вирішена задача. Проте в науковій літературі виділено цілий спектр категорій часу, що відповідають різним типам процесів, що протікають в економіці. Особлива складність часових аспектів економіки в економічній теорії, невирішеність цього завдання зумовлені тією обставиною, що фахівці з економічної теорії досліджують економічні процеси використовуючи астрономічний або календарний час. Об'єктивно ж існує лише функціональне час, який утворюється усіма без винятку реальними процесами, в тому числі й економічними.
Целью этой статьи является систематизация методологических подходов к изучению дуализма (дуальности) фактора времени в экономических исследованиях. Основными целями данного исследования являются: изучение взглядов учѐных на природу двойственности (дуализма, дуальности) времени в целом, еѐ проявление в экономической теории, сравнение различных взглядов на влияние проблемы дуальности времени на современное развития экономических систем. Особенность влияния дуальности фактора времени на социально- экономические процессы имеет несколько взаимосвязанных проявлений, в частности: время- дление и время-порядок, время как основа экономических законов и ограничивающий фактор в пространственно-временном развитии; качественные и количественные свойства; время как относительные определения и категории и время как конкретные значения измерений; краткосрочные и долгосрочные явления; время как проблема максимизации прибыли и минимизации затрат; астрономическое (календарное) и функциональное время; время как экономический ресурс, характеризующийся интервальной длительностью и необратимостью хода.
The purpose of this manuscript is to systematize methodological approaches to examine the duality of time in economic research. The main objectives of this paper can be considered as the study of researchers views on the nature of time duality at all, its manifestation in the economic theory, comparison of different visions about the impact of the time duality problem on contemporary development of economic system. This feature of the time effect on the economic processes has several associated symptoms, in particular: time-duration and time-order; basics of economic laws and limiting factor in the space-time development; qualitative and quantitative property; time as a relative definitions and categories and time as a specific measurement values; short-term and long-term phenomena; profit maximization problem and cost-minimization problem; time as an astronomical (calendar) and functional time; time as an interval duration and the irreversibility of its passage.
Appears in Collections: Механізм регулювання економіки (Mechanism of Economic Regulation)

Views

Belgium Belgium
1
Canada Canada
1
China China
94036086
Finland Finland
1
France France
1
Germany Germany
1215030
Ireland Ireland
658276
Lithuania Lithuania
1
Russia Russia
2
Singapore Singapore
94036089
Ukraine Ukraine
32383238
United Kingdom United Kingdom
16194775
United States United States
364942829
Unknown Country Unknown Country
32383237

Downloads

China China
16
Germany Germany
2
Ireland Ireland
1
Russia Russia
1
Ukraine Ukraine
94036085
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
94036085
Unknown Country Unknown Country
3104168

Files

File Size Format Downloads
derev'yanko_time.pdf 490,96 kB Adobe PDF 191176359

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.