Please use this identifier to cite or link to this item:
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/20584
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Сучасна клініко-епідеміологічна характеристика опісторхозу на Сумщині |
Authors |
Chemych, Mykola Dmytrovych
Ilina, Nina Ivanivna Sholokhova, Svitlana Yevhenivna Ilina, Viktoriia Valeriivna |
ORCID |
http://orcid.org/0000-0002-7085-5448 http://orcid.org/0000-0002-3972-4327 |
Keywords |
Сумщина Sumy опісторхоз описторхоз opisthorchiasis клініка клиника clinic епідеміологія эпидемиология epidemiology діагностика диагностика diagnosis |
Type | Article |
Date of Issue | 2010 |
URI | http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/20584 |
Publisher | ТДМУ |
License | |
Citation | Сучасна клініко-епідеміологічна характеристика опісторхозу на Сумщині [Текст] / М.Д. Чемич, Н.І. Ільїна, С.Є. Шолохова, В.В. Захлєбаєва // Інфекційні хвороби. - 2010. - №4(62). - С. 42-46. |
Abstract |
Захворюваність опісторхозом в Сумській області висока і має тенденцію до зростання. Хвороба переважно має латентний перебіг. Вирішальну роль у діагностиці хронічного опісторхозу має копроовоскопія. Групу ризику становлять рибалки та члени їх сімей. Основним фактором передачі є солона і в'ялена риба.
При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/20584 Заболеваемость описторхозом в Сумской области высокая и имеет тенденцию к росту. Болезнь преимущественно имеет латентное течение. Решающую роль в диагностике хронического описторхоза имеет копроовоскопия. Группу риска составляют рыбаки и члены их семей. Основным фактором передачи является соленая и вяленая рыба. При цитировании документа, используйте ссылку http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/20584 The incidence of opisthorchiasis in the Sumy region is high and tends to increase. The disease is predominantly a latent course. Crucial role in the diagnosis of chronic opisthorchiasis has koproovoskopiya. Risk group are fishermen and their families. The main factor of transmission is salted and dried fish. When you are citing the document, use the following link http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/20584 |
Appears in Collections: |
Наукові видання (НН МІ) |
Views
Belgium
1
Brazil
1
Canada
2011000
China
-989343565
Czechia
-1221001872
EU
2
France
2
Germany
829
Greece
510256
Iran
1
Ireland
100928135
Lithuania
1
Netherlands
45028
Russia
10
Sweden
1
Turkey
3
Ukraine
1366562785
United Kingdom
683371440
United States
1852963554
Unknown Country
1366562784
Downloads
China
1541305152
Finland
1
France
2
Germany
-989343567
India
1
Ireland
1
Lithuania
1
Ukraine
1852963552
United Kingdom
1
United States
1852963555
Unknown Country
142
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
пост12.pdf | 1.45 MB | Adobe PDF | -37078455 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.