Please use this identifier to cite or link to this item:
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/38817
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Ліпідний спектр секрету молочної залози корів у новотільний період |
Authors |
Piven, Svitlana Mykolaivna
![]() Ріven, Svitlana Mykolaivna Камбур, Марія Дмитрівна Камбур, Мария Дмитриевна Kambur, Mariya Dmytrivna Замазій, Андрій Анатолійович Замазий, Андрей Анатольевич Zamazij, Andrij Anatoliiovych Передера, Олена Сергіївна Передера, Алена Сергеевна Peredera, Olena Sergiivna |
ORCID |
http://orcid.org/0000-0002-9085-8750 |
Keywords |
фосфорилхолін фосфорилхолин phosphorylcholine холестерол холестерол cholesterol фосфоліпіди фосфолипиды phospholipids тригліцероли триглицеролы triglicerols новотільний період новотельный период newly-calved period |
Type | Article |
Date of Issue | 2012 |
URI | http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/38817 |
Publisher | Харківська державна зооветеринарна академія |
License | |
Citation | Ліпідний спектр секрету молочної залози корів у новотільний період [Текст] / М. Д. Камбур, А. А. Замазій, С.М. Півень, О.С. Передера // Проблеми зоотехнії та ветеринарної медицини. – 2012. – Вип. 25, Ч. 2. – С. 35–39. |
Abstract |
У представленій статті розглянуто ліпідний спектр молозива і молока корів у новотільний період. З’ясовано, що вміст ліпідів і фрагментів жирних кислот у складі тригліцеридів знижується протягом 1-14 діб після отелення. Середнє значення показників було наступним: фосфорилхоліну – 1557,2±3,5; холестеролу – 1045,9±4,3; сумарної фракції фосфоліпідів – 255,5±2,6; сумарної фракції тригліцеридів – 177,3±3,6 каунти. В представленной статье рассмотрен липидный спектр молозива и молока коров в новотельный период. Выяснено, что содержимое липидов и фрагментов жирных кислот в составе триглицеридов снижается в течение 1-14 суток после отела. Среднее значение показателей было следующим: фосфорилхолина – 1557,2±3,6; холестерола – 1045,9±4,3; суммарной фракции фосфолипидов – 255,5±2,6; суммарной фракции триглицеридов – 177,3±3,6 каунты. In the presented article is considered the lipid spectrum of colostrum and milk of cows in a newly-calved period. It is found out that content of lipids and fragments of fat acids in composition triglycerides goes down during 1-14 days after calving. A mean value of indexes was following: phosphorylcholine – 1557,2±3,5; cholesterol – 1045,9±4,3; total faction of phospholipids – 255,5±2,6; to total faction of triglycerides – 177,3±3,6 counts. |
Appears in Collections: |
Наукові видання (НН МІ) |
Views

1

8

2

276383641

1

950259

1

1

44051

1

17618055

8809500

552760994

874184571
Downloads

3

1

1

276383648

1

1

1

3

51152515

1

552760989

1730751103
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
Piven Lipid spectrum of secret of mammary gland.pdf | 363.72 kB | Adobe PDF | -1683919029 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.