Please use this identifier to cite or link to this item:
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/44438
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Динамика состояния познавательных функций у детей школьного возраста после использования препаратов Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот |
Authors |
Popov, Serhii Vitaliiovych
Smiian, Oleksandr Ivanovych Sichnenko, Petro Ivanovych Romaniuk, Oksana Kostiantynivna Plakhuta, Valentyna Anatoliivna |
ORCID |
http://orcid.org/0000-0002-1789-1474 http://orcid.org/0000-0001-8225-0975 http://orcid.org/0000-0002-3314-0726 http://orcid.org/0000-0002-3955-4030 http://orcid.org/0000-0002-1206-2853 |
Keywords |
діти дети children пізнавальні функції познавальные функции cognitive functions омега-3 омега-3 omega-3 |
Type | Conference Papers |
Date of Issue | 2016 |
URI | http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/44438 |
Publisher | Харківський національний медичний університет |
License | |
Citation | Попов, С.В. Динамика состояния познавательных функций у детей школьного возраста после использования препаратов омега-3 полиненасыщенных жирных кислот [Текст] / С.В. Попов, О.І. Сміян, П.І. Січненко та ін. // Матеріали Української науково-практичної конференції лікарів-педіатрів з міжнародною участю: «Проблемні питання діагностики та лікування дітей з соматичною патологією». – 2016. – С. 116 – 117. |
Abstract |
Адекватне зростання і розвиток дитини є найважливішим завданням педіатричної служби. Досягнення відповідних віку масо-ростових показників, їх підтримку, одні з неодмінних атрибутів повного здоров'я. У той же час рівень інтелекту визначає цінність і корисність особистості в структурі суспільства. Відсутність хронічних захворювань, спадкової патології, адекватне освіту є необхідними компонентами розвитку когнітивних функцій. У той же час особливості харчування, в контексті отримання адекватного віком якісно - кількісного складу їжі, можуть мати визначальний вплив на розвиток інтелекту. Сучасний стан економічного розвитку, стилю життя в заданих екологічних умовах не є сприятливими для можливості повноцінного харчування. У зв'язку з цим Омега-3 поліненасичені жирні кислоти розглядаються як засоби, які сприятимуть розвитку / збереженню когнітивних функцій в різних вікових групах, у тому числі у дітей. Адекватный рост и развитие ребенка является важнейшей задачей педиатрической службы. Достижение соответствующих возрасту массо-ростовых показателей, их поддержание, одни из непременных атрибутов полного здоровья. В то же время уровень интеллекта определяет ценность и полезность личности в структуре общества. Отсутствие хронических заболеваний, наследственной патологии, адекватное образование являются необходимыми компонентами развития когнитивных функций. В то же время особенности питания, в контексте получения адекватного возрасту качественно - количественного состава пищи, могут иметь определяющее влияние на развитие интеллекта. Современное состояние экономического развития, стиля жизни в заданных экологических условиях не являются благоприятными для возможности полноценного питания. В этой связи Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты рассматриваются как средства, способствующие развитию/сохранению когнитивных функций в различных возрастных группах, в том числе у детей. Adequate growth and development of the child is the most important task of the pediatric service. Reaching age-appropriate weight and growth indicators, their maintenance, some of the essential attributes of good health. At the same time, the level of intelligence determines the value and usefulness of the individual in the structure of society. Absence of chronic diseases, hereditary diseases, adequate education are essential components of the development of cognitive functions. At the same time, especially food, in the context of obtaining an adequate age qualitative - quantitative composition of the food may have a decisive influence on the development of intelligence. The current state of economic development and lifestyle in the specified environmental conditions are not favorable for the nutrition possible. In this regard, omega-3 polyunsaturated fatty acids are considered as a means of promoting the development / preservation of cognitive functions in different age groups, including children. |
Appears in Collections: |
Наукові видання (НН МІ) |
Views
Canada
1
China
1
Côte d’Ivoire
1
France
5
Germany
23604989
Indonesia
1
Ireland
209361
Kazakhstan
1
Lithuania
1
Netherlands
3637
Poland
13
Russia
2
Serbia
1
Sweden
21808
Ukraine
2829276
United Kingdom
1421910
United States
47209247
Unknown Country
75300281
Downloads
Argentina
1
China
3
France
2
Germany
5
India
1
Lithuania
1
Netherlands
2
Poland
5
Russia
2
Serbia
1
Ukraine
5657888
United Kingdom
1
United States
47209247
Unknown Country
10
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
popov_omega_3.pdf | 185.41 kB | Adobe PDF | 52867169 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.