Please use this identifier to cite or link to this item:
http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/67868
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Diamond Grinding the Ceramic Balls from Silicon Carbide |
Other Titles |
Алмазне шліфування керамічних куль з карбіду кремнію |
Authors |
Sokhan’, S.V.
Maystrenko, A.L. Kulich, V.H. Sorochenko, V.H. Voznyy, V.V. Gamaniuk, M.P. Zubaniev, Ye.M. |
ORCID | |
Keywords |
ceramic balls from silicon carbide diamond grinding rate of the material removal rate of changing the ball’s shape machining regime discrete feeding of the diamond wheel to the cutting time of grinding between feedings of the wheel rotation speed of the table керамічні кулі з карбіду кремнію алмазне шліфування параметри режиму обробки швидкість знімання припуску і швидкість змінювання форми поверхні куль керамические шары из карбида кремния алмазное шлифование параметры режима обработки |
Type | Article |
Date of Issue | 2018 |
URI | http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/67868 |
Publisher | Sumy State University |
License | |
Citation | Diamond Grinding the Ceramic Balls from Silicon Carbide [Текст] / S.V. Sokhan’, A.L. Maystrenko, V.H. Kulich [et al.] // Журнал інженерних наук. - 2018. - Т. 5, № 1. - С. А12-А20. - DOI: 10.21272/jes.2018.5(1).a3. |
Abstract |
The influence of the machining regime was experimentally investigated on the output indexes of the diamond
grinding the ceramic balls from silicon carbide, such as the rate of the material removal and the rate of changing
(decreasing or increasing) the deviation from sphericity of the ball's surface. To distinguish a particle of these indexes
as caused by the actual influence of the machining regime was applied a method of graphical approximation of
the time-varying ball’s diameter and deviation from sphericity. The separated particles of the process indexes can
vary both as growing and as decreasing depending on the values of the parameters of the machining regime, such as:
the discrete feeding of the diamond wheel to the cutting, the time of grinding between feedings of the wheel and the
rotation speed of the table with the balls. For further determining the influence of the machining regime was applied a
method of a complete factor-type experiment of type 23, in which the factors of the above parameters were specified.
As a result, the most effective way to reduce the deviation from the sphericity of the ball’s surface is to combine these
parameters. Досліджено експериментально вплив режиму обробки на показники процесу алмазного шліфування керамічних куль з карбіду кремнію: швидкість знімання припуску і швидкість зменшення/збільшення відхилення від сферичності поверхні куль. Запропоновано методику виокремлення з цих показників частки, обумовленої власне впливом режиму обробки. Для цього застосовано метод графічної апроксимації змінювання у часі діаметру кілі і відхилення від сферичності. Встановлено, що виокремлені частки показників процесу можуть змінюватися як у бік зростання, так і бік зниження в залежності від значень параметрів режиму обробки, як-от: дискретної подачі алмазного круга на врізання, частоти подачі круга і швидкості обертання стола з кулями. Як метод подальшого визначення впливу режиму обробки обрано повний факторний експеримент типу 23, в якому факторами були вказані вище параметри режиму обробки. Знайдено найбільш ефективне для зменшення відхилення від сферичності поверхні куль поєднання цих параметрів. |
Appears in Collections: |
Journal of Engineering Sciences / Журнал інженерних наук |
Views
China
1
Finland
3278
Germany
1
Greece
1
Indonesia
1
Ireland
13112
Israel
59004
Lithuania
1
Singapore
3144656
Taiwan
39336
Ukraine
582631
United Kingdom
291534
United States
18692662
Unknown Country
20
Vietnam
874
Downloads
China
1
Egypt
1
Germany
2154861
India
1
Lithuania
1
Singapore
1
Taiwan
39337
Ukraine
1165065
United Kingdom
1
United States
10423761
Unknown Country
9
Vietnam
1
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
JES_2018_01_A12-A20.pdf | 395.82 kB | Adobe PDF | 13783040 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.