Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/78360
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Biosensors: Design, Classification and Application
Other Titles Біосенсори: будова, класифікація та застосування
Authors Inshyna, Nataliia Mykolaivna  
Chorna, Inna Valentynivna  
Primova, Liudmyla Oleksandrivna  
Hrebenyk, Liudmyla Ivanivna  
Khyzhnia, Yaroslava Volodymyrivna  
ORCID http://orcid.org/0000-0002-8204-8547
http://orcid.org/0000-0002-3094-4518
http://orcid.org/0000-0002-3442-5010
http://orcid.org/0000-0002-1510-0763
http://orcid.org/0000-0001-8756-3460
Keywords біосенсор
наноматеріали
біорецептор
фізико-хімічний перетворювач
biosensor
nanomaterials
bioreceptor
physico-chemical transducer
Type Article
Date of Issue 2020
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/78360
Publisher Sumy State University
License
Citation Biosensors: Design, Classification and Application [Текст] / N.M. Inshyna, I.V. Chorna, L.O. Primova [et al.] // Журнал нано- та електронної фізики. – 2020. – Т. 12, № 3. – 03033. – DOI: 10.21272/jnep.12(3).03033.
Abstract Узагальнено дані сучасних наукових досліджень про будову біосенсорів, їх класифікацію та використання у різних галузях практичної діяльності людини. Охарактеризовано різновиди біосенсорів залежно від типу біорецептора і фізико-хімічного перетворювача у їх складі. Розглянуто особливості будови біосенсорів на основі ферментів, клітин, клітинних органел, тканин, нуклеїнових кислот, антитіл, аптамерів. Описано принципи функціонування оптичних, акустичних, калориметричних, п’єзоелектричних, електрохімічних біосенсорів. Узагальнено дані про конструювання біосенсорів нового покоління. Проведено порівняння ефективності різних методів іммобілізації біорецепторів. Охарактеризовано фізичні (фізична адсорбція, включення у матрицю, інкапсулювання) та хімічні (ковалентне зв’язування, перехресні міжмолекулярні взаємодії) методи іммобілізації біорецепторів. Розглянуто способи покращення електрохімічних властивостей біосенсорів шляхом включення до їх складу вуглецевих наноматеріалів (нанотрубки, графен, оксид графену) та наночастинок металів. Наведено приклади застосування біосенсорів для оцінки якості харчових продуктів та питної води, контролю технологічних процесів у різних галузях промисловості, визначення рівня забруднення довкілля токсичними сполуками, моніторингу показників стану здоров’я людини, виявлення мікроорганізмів та їх токсинів, що можуть бути використані в якості біологічної зброї та ін. Обговорюються подальші перспективи розвитку біосенсорних технологій.
The data of modern scientific research on the structure of biosensors, their classification and use in various fields of human practice are presented. Varieties of biosensors are characterized based on the type of bioreceptor and physical-chemical transducer in their structure. The peculiarities of the structure of biosensors on the basis of enzymes, cells, cellular organelles, tissues, nucleic acids, antibodies, and aptamers are reviewed. The principles of functioning of optical, acoustic, calorimetric, piezoelectric, and electrochemical biosensors are described. The data on the design of a new generation of biosensors are summarized. The effectiveness of various methods of bioreceptor immobilization is compared. Physical (physical adsorption, incorporation into the matrix, encapsulation) and chemical (covalent binding, crossmolecular interactions) methods of bioreceptor immobilization are described. Methods of improvement of electrochemical properties of biosensors by including carbon nanomaterials (nanotubes, graphene, graphene oxide) and metal nanoparticles in their composition are considered. Examples of the use of biosensors for assessing the quality of food and drinking water, monitoring technological processes in various industries, determining the level of environmental pollution with toxic compounds, monitoring of human health indicators, identifying micro-organisms and their toxins that can be used as biological weapons, etc. are provided. Further prospects for the development of biosensor technologies are discussed.
Appears in Collections: Журнал нано- та електронної фізики (Journal of nano- and electronic physics)

Views

Algeria Algeria
-1907039522
Argentina Argentina
1
Australia Australia
1156424796
Belarus Belarus
306
Belgium Belgium
1
Brazil Brazil
-1821744625
China China
235306798
Côte d’Ivoire Côte d’Ivoire
1
Denmark Denmark
-1821744626
Egypt Egypt
2116256884
France France
124959
Germany Germany
235306799
Greece Greece
66521
India India
-475160190
Indonesia Indonesia
1
Iran Iran
2116256887
Ireland Ireland
750089460
Japan Japan
1240388224
Kazakhstan Kazakhstan
15914986
Kenya Kenya
1
Latvia Latvia
1
Lithuania Lithuania
1
Mexico Mexico
176655
Netherlands Netherlands
135990
Nigeria Nigeria
1
Pakistan Pakistan
1
Philippines Philippines
1
Portugal Portugal
-475160197
Romania Romania
1
Russia Russia
1
Saudi Arabia Saudi Arabia
1
Serbia Serbia
1
Slovenia Slovenia
1
South Korea South Korea
2116256885
Spain Spain
48966
Sweden Sweden
2116256888
Taiwan Taiwan
-1821744623
Thailand Thailand
1368311656
Turkey Turkey
-475160201
Ukraine Ukraine
1891208229
United Kingdom United Kingdom
45035
United States United States
-475160193
Unknown Country Unknown Country
-998437129
Vietnam Vietnam
2004991016

Downloads

Algeria Algeria
83860
Belarus Belarus
1
China China
280794222
Colombia Colombia
729156537
Egypt Egypt
63434
Ethiopia Ethiopia
933001962
France France
43133
Germany Germany
785610062
Greece Greece
1
India India
2116256893
Indonesia Indonesia
1
Iran Iran
2116256883
Latvia Latvia
1
Lithuania Lithuania
1
Malaysia Malaysia
1
Mauritius Mauritius
1
Philippines Philippines
1
Romania Romania
63449
Slovenia Slovenia
1
South Korea South Korea
1
Spain Spain
1
Sweden Sweden
1
Taiwan Taiwan
1
Turkey Turkey
-475160200
Ukraine Ukraine
1891208230
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
-475160192
Unknown Country Unknown Country
1
Vietnam Vietnam
1

Files

File Size Format Downloads
Inshyna_jnep_3_2020.pdf 550.9 kB Adobe PDF -687716303

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.