Please use this identifier to cite or link to this item:
https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/79250
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Еколого-гігієнічні аспекти харчування здобувачів вищої освіти, які займаються спортом |
Authors |
Мелешко, В.І.
Самошкін, В.В. |
ORCID | |
Keywords |
еколого-гігієнічні аспекти харчування эколого-гигиенические аспекты питания ecological and hygienic aspects of nutrition харчування студентів питание студентов student nutrition харчування здобувачів вищої освіти питания соискателей высшего образования nutrition of higher education |
Type | Conference Papers |
Date of Issue | 2020 |
URI | https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/79250 |
Publisher | Сумський державний університет |
License | In Copyright |
Citation | Мелешко, В.І. Еколого-гігієнічні аспекти харчування здобувачів вищої освіти, які займаються спортом [Текст] / В.І. Мелешко, В.В. Самошкін // Інноваційні технології в системі підвищення кваліфікації фахівців фізичного виховання і спорту: тези доповідей VIІ Міжнародної науково-методичної конференції (м. Суми, 16–17 квітня 2020 р.). – Суми: СумДУ, 2020. – С. 217-220. |
Abstract |
Фактичне харчування здобувачів вищої освітиспортсменів часто не регулярне, розбалансоване по основним нутрієнтам (білкам, жирам і вуглеводам), містить підвищену кількість жирів тваринного походження. І як наслідок, містить значні кількості холестеролу, що є одною з головних причин розвитку атеросклерозу і серцево-судинної патології. В середньому жінкам і чоловікам студентського віку необхідно споживати 2200-2900 ккал за добу, і головна частка цієї енергії повинна надходити в організм під час сніданку. Стабільне пропускання сніданків призводить до: гіпоглікемії в крові, і як наслідок, до вірогідного розвитку цукрового діабету 2 типу; порушення і уповільнення швидкості обміну речовин з перспективами появи надмірної ваги; різкого зниження уваги, погіршення пам’яті; виучуваності, низької роботоздатності тощо. (Мелешко, Самошкін, Малютова 2017). Для пригнічення окисного стресу зручно споживати природні екзогенні антиоксиданти у вигляді біологічно активних добавок (БАД) до їжі, оскільки вони неінвазійні засоби, і спортсмени можуть їх споживати в будь-який приписаний час. Але необхідно знати норму, адже надмірне споживання антиоксидантів здатне спричинити негативний ефект. Існує думка, що краще споживати їжу, яка багата антиоксидантами. В харчових продуктах антиоксиданти містяться в оптимальних кількостях і співвідношеннях. (Мелешко, Самошкін, 2019). |
Appears in Collections: |
Наукові видання (НН МІ) |
Views
![China](/flags/cn.gif)
1
![Greece](/flags/gr.gif)
1
![Indonesia](/flags/id.gif)
1
![Ireland](/flags/ie.gif)
83
![Lithuania](/flags/lt.gif)
1
![Ukraine](/flags/ua.gif)
5413
![United Kingdom](/flags/gb.gif)
414
![United States](/flags/us.gif)
3705
Downloads
![Germany](/flags/de.gif)
1
![Indonesia](/flags/id.gif)
1
![Lithuania](/flags/lt.gif)
1
![Poland](/flags/pl.gif)
46
![Ukraine](/flags/ua.gif)
3706
![United Kingdom](/flags/gb.gif)
1
![United States](/flags/us.gif)
9620
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
Meleshko_food.pdf | 899.32 kB | Adobe PDF | 13376 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.