Please use this identifier to cite or link to this item:
https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/80911
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Вирощування свиней без антибіотиків |
Other Titles |
Breeding pigs without antibiotics |
Authors |
Шкромада, О.І.
Pikhtirova, Alina Volodymyrivna |
ORCID | |
Keywords |
кокцидії кокцидии Coccidia мурашина кислота муравьиная кислота formic acid ортофосфорная кислота ортофосфорна кислота orthophosphoric acid поросята pigs антибіотики антибиотики antibiotics |
Type | Conference Papers |
Date of Issue | 2020 |
URI | https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/80911 |
Publisher | ALUNA |
License | In Copyright |
Citation | Shkromada O., Pikhtirova A. Вирощування свиней без антибіотиків // Wiadomosci Lekarskie. 73 (5): 1076. International public health conference «Public Health in Ukraine – Modern Challenges and Developing Prospects», Аpril 23-24, 2020, Sumy, Ukraine. |
Abstract |
Наразі великою проблемою ведення сучасного свинарства є використання великої кількості антимікробних засобів на кожному етапі виробництва. Науковцями доведено, що навіть період кореляції не дає повного виведення з організму тварини антибіотиків. Їх залишки можна визначити у м’ясі. Нажаль доступні методи визначення антимікробних засобів мають обмежену чутливість. Тому навіть у пробах м’яса, які згідно лабораторних токсикологічних тестів «вільні» від антимікробних засобів, можуть міститися залишки препаратів, але в менших дозах. Результатом вживання в їжу такого м’яса у людини розвивається не чутливість до тих груп антимікробних препаратів, які використовують у тваринництві.
Дослідженнями доведено, що мурашина та ортофосфорна кислоти in vitro при рН 3,5 та експозиції 60 хв. руйнують 88-95 % ооцист кокцидій. Застосування кислот для випоювання поросятам складало екстенсефективність 90 %. Єдиною умовою використання даного способу дезінвазії є контроль рН води при застосуванні. Сейчас большой проблемой ведения современного свиноводства является использование большого количества антимикробных средств на каждом этапе производства. Учеными доказано, что даже период корреляции не дает полного вывода из организма животного антибиотиков. Их остатки можно определить в мясе. К сожалению доступные методы определения антимикробных средств имеют ограниченную чувствительность. Поэтому даже в пробах мяса, которые согласно лабораторных токсикологических тестов «свободные» от антимикробных средств, могут содержаться остатки препаратов, но в меньших дозах. Результатом употребления в пищу такого мяса у человека развивается не чувствительность к тем группам антимикробных препаратов, используемых в животноводстве. Исследованиями доказано, что муравьиная и ортофосфорная кислоты in vitro при рН 3,5 и экспозиции 60 мин. разрушают 88-95% ооцист кокцидий. Применение кислот для выпойки поросятам составляло екстенсефективнисть 90%. Единственным условием использования данного способа дезинвазии является контроль рН воды при применении. Currently, a major problem in modern pig farming is the use of a large number of antimicrobials at each stage of production. Scientists have proven that even the correlation period does not give complete elimination of antibiotics from the animal's body. Their residues can be identified in the meat. Unfortunately, the available methods for determining antimicrobial agents have limited sensitivity. Therefore, even meat samples, which according to laboratory toxicological tests are "free" of antimicrobials, may contain drug residues, but in smaller doses. As a result of eating such meat, humans develop insensitivity to those groups of antimicrobials used in animal husbandry. Studies have shown that formic and orthophosphoric acids in vitro at pH 3.5 and exposure for 60 minutes. destroy 88-95% of oocysts of coccidia. The use of acids for feeding piglets was extensibility of 90%. The only condition for using this method of disinvasion is to control the pH of water during use. |
Appears in Collections: |
Наукові видання (НН МІ) |
Views
Australia
1
China
1
Czechia
1
Germany
3496
Greece
1
Indonesia
1
Ireland
166
Japan
1
Lithuania
1
Ukraine
24648
United Kingdom
6993
United States
118550
Unknown Country
153862
Downloads
Japan
1
Lithuania
1
Singapore
1
Ukraine
47930
United Kingdom
1
United States
153860
Unknown Country
1
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
Pikhtirova_svini.pdf | 1.37 MB | Adobe PDF | 201795 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.