Please use this identifier to cite or link to this item:
https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/81838
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Правові та організаційні аспекти органічного виробництва в Україні |
Authors |
Сиротенко, Т.С.
|
ORCID | |
Keywords |
органічне виробництво органическое производство organic production державна підтримка государственная поддержка state support |
Type | Masters thesis |
Date of Issue | 2020 |
URI | https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/81838 |
Publisher | |
License | Copyright not evaluated |
Citation | Сиротенко Т. С. Правові та організаційні аспекти органічного виробництва в Україні: робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра: спец. 081 – право / наук. кер. Т. М. Чурилова. Суми: Сумський державний університет, 2020. 94 с. |
Abstract |
На сьогодні органічне виробництво виступає альтернативною технологією ведення сільського господарства. Попит на екологічні продукти харчування з кожним днем зростає, такі продукти стають світовим трендом. Також, виробництво органічної продукції виступає економічно вигідним видом господарської діяльності, адже така продукція має більшу ціну порівняно з традиційними товарами. Враховуючи, що аграрний сектор великою мірою впливає на економіку, розвиток органічного виробництва набуває великого значення, адже, дана технологія спрямована на збереження навколишнього середовища, сприяє поліпшенню здоров’я населення, забезпечує сталий розвиток.
Маємо констатувати, що виробники органічної продукції стикаються з такими проблемами як, нерозвиненість законодавчого регулювання даної сфери суспільних відносин, відсутністю ефективної державної підтримки, необізнаністю споживачів про переваги органічної продукції над традиційною, нерозвиненістю внутрішнього ринку споживання, відсутністю ефективної системи державного контролю.
Правове забезпечення знаходиться на стадії формування. Так, у серпні 2019 року вступив в дію ЗУ №2496-VIII від 10.07.2018 р. «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», яким встановлено національні стандарти виробництва органічної продукції. Проте, підзаконні нормативно-правові акти, які повинні впровадити механізми реалізації норм закону приймаються вкрай повільно. Під час дослідження було з’ясовано, що органічний сектор українського агропромислового комплексу в основному зорієнтований на експорт сировини за кордон. Україна посідає провідне місце у рейтингу країн за обсягами експортованої продукції до країн ЄС, а також у світі в цілому. Відсутність налагодженого виробництва продукції з доданою вартістю гальмує розвиток сектору органічної продукції.
Розвиток внутрішнього ринку споживання органічної продукції значною мірою обмежується несприятливими демографічними тенденціями, а також стабільно низьким рівнем доходів населення та відсутністю перспектив його покращення найближчим часом.
Наступною проблемою є мала поінформованість населення щодо переваг органічних продуктів. Крім того, на полках крамниць, можна знайти багато псевдоорганічних продуктів. Саме це явище викликає недовіру у споживачів, і сумніви чи потрібно взагалі переплачувати. Тому налагодження системи контролю є надзвичайно важливим кроком у розвитку ринку органічної продукції. Адже, наявність юридичної відповідальності за недотримання вимог законодавства у сфері виробництва, обігу та маркування органічної продукції є недостатнім заходом.
Щодо підтримки з боку з держави органічних виробників, то її майже немає, аграрний сектор підтримується лише наданням кредитів на поворотній основі, також дана програма державного кредитування, здійснюється на основі конкурсу, та участь можуть брати не тільки органічні виробники, тому виникає проблема, в отриманні такої допомоги. Також, державних програм навчання, саме органічному виробництву зовсім мало, тобто більшість виробників навіть не знають про економічні, екологічні переваги альтернативної системи господарювання.
Отже, ефективне правове регулювання, державна підтримка виробників органічної продукції, популяризація даного виду господарювання є основними ключами розвитку такого виробництва в нашій державі. Сегодня органическое производство выступает альтернативной технологии ведения сельского хозяйства. Спрос на экологические продукты питания с каждым днем растет, такие продукты становятся мировым трендом. Также, производство органической продукции выступает экономически выгодным видом хозяйственной деятельности, ведь такая продукция имеет большую цену по сравнению с традиционными товарами. Учитывая, что аграрный сектор во многом влияет на экономику, развитие органического производства приобретает большое значение, ведь, данная технология направлена на сохранение окружающей среды, способствует улучшению здоровья населения, обеспечивает устойчивое развитие. Должны констатировать, что производители органической продукции сталкиваются с такими проблемами как, неразвитость законодательного регулирования данной сферы общественных отношений, отсутствием эффективной государственной поддержки, неосведомленностью потребителей о преимуществах органической продукции над традиционной, неразвитостью внутреннего рынка потребления, отсутствием эффективной системы государственного контроля. Правовое обеспечение находится на стадии формирования. Так, в августе 2019 вступил в действие ЗУ №2496-VIII от 10.07.2018 г.. «Об основных принципах и требованиях к органическому производству, обращению и маркировки органической продукции», которым установлены национальные стандарты производства органической продукции. Однако, подзаконные нормативно-правовые акты, которые должны внедрить механизмы реализации норм закона принимаются крайне медленно. В ходе исследования было выяснено, что органический сектор украинского агропромышленного комплекса в основном ориентирован на экспорт сырья за рубеж. Украина занимает ведущее место в рейтинге стран по объемам экспортируемой продукции в страны ЕС, а также в мире в целом. Отсутствие налаженного производства продукции с добавленной стоимостью тормозит развитие сектора органической продукции. Развитие внутреннего рынка потребления органической продукции в значительной степени ограничивается неблагоприятными демографическими тенденциями, а также стабильно низким уровнем доходов населения и отсутствием перспектив его улучшения в ближайшее время. Следующей проблемой является малая осведомленность населения о преимуществах органических продуктов. Кроме того, на полках магазинов можно найти много псевдоорганичних продуктов. Именно это явление вызывает недоверие у потребителей, и сомнения нужно ли вообще переплачивать. Поэтому налаживание системы контроля является чрезвычайно важным шагом в развитии рынка органической продукции. Ведь наличие юридической ответственности за несоблюдение требований законодательства в сфере производства, оборота и маркировки органической продукции является недостаточной мерой. О поддержке со стороны с государства органических производителей, то ее почти нет, аграрный сектор поддерживается предоставлением кредитов на возвратной основе, также данная программа государственного кредитования, осуществляется на основе конкурса, и участие могут не только органические производители, поэтому возникает проблема, в получении такой помощи. Также, государственных программ обучения, именно органическом производству совсем мало, то есть большинство производителей даже не знают об экономических, экологических преимущества альтернативной системы хозяйствования. Итак, эффективное правовое регулирование, государственная поддержка производителей органической продукции, популяризация данного вида хозяйствования являются основными ключами развития такого производства в нашей стране. Today, organic production is an alternative technology for agriculture. Demand for organic food is growing every day, such products are becoming a global trend. Also, the production of organic products is a cost-effective type of economic activity, because such products have a higher price compared to traditional goods. Given that the agricultural sector greatly affects the economy, the development of organic production is of great importance, because this technology is aimed at preserving the environment, improving public health, ensuring sustainable development. We must state that producers of organic products face such problems as underdevelopment of legislation in this area of public relations, lack of effective state support, lack of consumer awareness of the benefits of organic products over traditional, underdeveloped domestic consumption market, lack of effective system of state control. Legal support is in the process of formation. Thus, in August 2019, the Law №2496-VIII of July 10, 2018 "On the basic principles and requirements for organic production, circulation and labeling of organic products" came into force, which established national standards for the production of organic products. However, bylaws that should implement mechanisms for implementing the law are adopted very slowly. The study found that the organic sector of the Ukrainian agro-industrial complex is mainly focused on the export of raw materials abroad. Ukraine occupies a leading position in the ranking of countries in terms of exports to EU countries, as well as in the world as a whole. The lack of well-established production of value-added products inhibits the development of the organic products sector. The development of the domestic market for the consumption of organic products is largely limited by unfavorable demographic trends, as well as the consistently low level of income and the lack of prospects for its improvement in the near future. Another problem is the low awareness of the population about the benefits of organic products. In addition, on store shelves, you can find many pseudo-organic products. It is this phenomenon that causes distrust among consumers, and doubts whether it is necessary to overpay at all. Therefore, the establishment of a control system is an extremely important step in the development of the market for organic products. After all, the existence of legal liability for non-compliance with the requirements of the legislation in the field of production, circulation and labeling of organic products is an insufficient measure. As for the support from the state of organic producers, it is almost non-existent, the agricultural sector is supported only by providing loans on a repayable basis, also this program of public lending is carried out on a competitive basis, and not only organic producers can participate, so there is a problem such assistance. Also, there are very few state training programs, namely organic production, ie most producers do not even know about the economic, environmental benefits of alternative farming. Thus, effective legal regulation, state support for producers of organic products, promotion of this type of management are the main keys to the development of such production in our country. |
Appears in Collections: |
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (ННІП) |
Views
Austria
1
China
1
Finland
1
France
318719939
Germany
1
Greece
1
Ireland
3337
Japan
1
Lithuania
1
Mongolia
1
Netherlands
1
Singapore
1
Sweden
1
Ukraine
-1751390039
United Kingdom
119474
United States
635297241
Downloads
Belgium
1
China
80105
Finland
80095
France
40708
Germany
227009824
Lithuania
1
Moldova
657
Netherlands
1
Poland
4285265
Russia
103
Ukraine
1589437252
United Kingdom
1
United States
-1751390040
Unknown Country
1
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
Syrotenko_Masters_thesis.pdf | 1.08 MB | Adobe PDF | 69543974 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.