Please use this identifier to cite or link to this item:
https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/93269
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Mother’s perceptions of healthy diet for children in Ukraine |
Authors |
Heiko, L.
Yurochko, T. |
ORCID | |
Keywords |
сприйняття харчування nutrition perceptions дитяче харчування children’s nutrition стилі годування матерів mothers’ feeding styles дієтична політика в Україні diet policy in Ukraine якісне дослідження qualitative study |
Type | Article |
Date of Issue | 2023 |
URI | https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/93269 |
Publisher | Academic Research and Publishing UG |
License | Creative Commons Attribution 4.0 International License |
Citation | Heiko, L., & Yurochko, T. (2023). Mother’s perceptions of healthy diet for children in Ukraine. Health Economics and Management Review, 4(3), 22-33. https://doi.org/10.61093/hem.2023.3-02. |
Abstract |
Численні хронічні захворювання можна запобігти, запровадивши та впровадивши політику здорового харчування, орієнтовану на дітей дошкільного віку в період формування звичок на все життя. Підкреслюється, що роль матері є вирішальною для харчування дошкільника. Важливо було провести дослідження, щоб дослідити сприйняття матерів здорового харчування дітей у малих містах України. У дослідженні застосовано якісну методологію напівструктурованих інтерв’ю з використанням стратегії «сніжної кулі» та підходів максимальної варіаційної вибірки для опитування матерів дітей дошкільного віку в Лубнах (Полтавська область, Україна), включно з експертами з охорони здоров’я місцевого та національного рівнів. Як інструмент дослідження було розроблено тематичне керівництво. Він базується на категоріях аналізу. Дослідження показує, що серед опитаних матерів та експертів у галузі охорони здоров’я існують різні погляди на здорове харчування. Попередні дослідження також підтвердили, що уявлення матерів про здорову дієту для дітей тісно пов’язані з соціально-демографічними характеристиками, які були виявлені в статті. Спільним для всіх опитаних матерів було уявлення про вживання свіжих фруктів та овочів як додатковий компонент раціону дитини, а не основу. Жодна з матерів не знала повністю рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо здорового харчування. На підставі отриманих результатів робимо висновок, що матерів дітей дошкільного віку в Лубнах за уявленнями про здорове харчування можна розділити на три основні типи: 1) консервативний тип (матері, які віддають перевагу традиційному харчуванню дітей і мають високий рівень довіри до медичної допомоги). лікарі та установи в Лубнах); 2) лояльний тип (матері мають такі ж уявлення про здорове харчування, як і консервативні, але з високою лояльністю до шкідливої їжі в раціоні дітей); 3) критичний тип (матері, які повідомили про відмінні від консервативних уявлень про здорове харчування та, як правило, мають низький рівень довіри до лікарів та закладів у Лубнах). Дослідження представляє результати, актуальні для Лубнів та Полтавської області в Україні. Потрібні подальші дослідження, щоб отримати більше даних для кращого розуміння уявлень про здорове харчування дітей в Україні. Multiple chronic diseases could be prevented by introducing and implementing healthy diet policies oriented for preschool children in the time of setting life-long habits. The role of mothers is highlighted to be crucial for a preschooler’s diet. It was important to conduct research to explore and investigate mothers’ perceptions of healthy diet for children in small towns in Ukraine. The study applies the qualitative methodology of semi-structured interviews using the strategy of a snowball and maximum variation sampling approaches interviewing mothers of preschool children in Lubny (Poltava Region, Ukraine) including local- and national-level health experts. As the research instrument, a topic guide was developed. It is based on the categories of analysis. The study displays that there is a variety of perceptions around healthy diet among interviewed mothers and health experts. It was also confirmed by previous studies that the mothers’ perceptions of a healthy diet for children are highly linked to socio-demographic characteristics which was found in the article. Common for all interviewed mothers was the perception about fresh fruits and vegetables consumption as the additional component of the child’s diet, but not the basis. None of the mothers was fully aware of World Health Organisation recommendations for a healthy diet. Based on the results, we conclude that mothers of preschool children in Lubny may be grouped into three main types by their perceptions about healthy diet: 1) the conservative type (mothers who prefer traditional meals for children and have a high level of trust to medical doctors and institutions in Lubny); 2) the loyal type (mothers have the same perceptions about healthy diet as conservative yet with a high loyalty to junk food in children’s diet); 3) the critical type (mothers who reported different from conservative type perceptions about healthy diet and tend to have low level of trust to the medical doctors and institutions in Lubny). The study represents findings relevant for Lubny and Poltava Region in Ukraine. Further research is needed to provide more data for a better understanding of perceptions about a healthy diet for children in Ukraine. |
Appears in Collections: |
Health Economics and Management Review |
Views
China
1
Denmark
46
Germany
1807
India
1
Pakistan
1
Singapore
1
Uganda
1
Ukraine
93
United Kingdom
1
United States
6470
Unknown Country
904
Downloads
Austria
1
China
1
Denmark
1
Finland
1
France
1
Japan
1
Netherlands
31
Pakistan
1
Turkey
1
Ukraine
1
United States
6472
Unknown Country
1
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
Heiko_health_3_2023.pdf | 445.45 kB | Adobe PDF | 6513 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.