Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/97119
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Features of COVID-19 in patients with diabetes mellitus
Other Titles Особливості перебігу COVID-19 у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу
Authors Loboda, Andrii Mykolaiovych  
Kaldiaieva, M.
Klymenko, Nataliia Vasylivna  
Smiian, Kateryna Oleksandrivna  
Melekhovets, Oksana Kostiantynivna  
Vasylieva, Olena Hennadiivna  
Chemych, Oksana Mykolaivna  
ORCID http://orcid.org/0000-0002-5400-773X
http://orcid.org/0000-0002-3653-9636
http://orcid.org/0000-0002-8030-6418
http://orcid.org/0000-0001-9031-7009
http://orcid.org/0000-0003-4470-8740
http://orcid.org/0000-0003-1332-2175
Keywords COVID-19
цукровий діабет
глюкоза
гіперглікемія
тяжкість
особливості
міцне здоровʼя
diabetes mellitus
glucose
hyperglycemia
severity
features
good health
Type Article
Date of Issue 2024
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/97119
Publisher Sumy State University
License Creative Commons Attribution 4.0 International License
Citation Loboda A, Kaldiaieva M, Klymenko N, Smiian K, Melekhovets O, Vasilyeva O, Chemych O. Features of COVID-19 in patients with diabetes mellitus. East Ukr Med J. 2024;12(3):660-669. DОI: https://doi.org/10.21272/eumj.2024;12(3):660-669
Abstract Актуальність: цукровий діабет і COVID-19 – нозології, що створюють нові виклики у галузі медицини, після свого поєднання, вже окреслили свою важливість та потенційно великий вплив на здоров'я людей у всьому світі. Кожна з цих патологій по окремості мають значний вплив на життя та добробут пацієнтів, у поєднанні створюють складні умови для медичної практики та організації системи охорони здоров'я. Дослідження взаємного впливу цукрового діабету та COVID-19 на клінічну картину, особливості перебігу, діагностику та лікування пацієнтів, має неабияку важливість та актуальність, як для наукового товариства, так і для прикладної практичної медицини, і його продовження та розширення є науковою та громадською потребою. Матеріали і методи: усього обстежено 53 хворих на COVID-19. Опрацьовано їх медичні картки. Для оцінки клінічних показників, епідеміологічних даних, фізичного та психоемоційного стану хворих був створений та використаний власний опитувальник “Форма комунікації-1”. За отриманими даними були розраховані статистичні показники: критерій Пірсона – для якісних показників, U-критерій Манна-Уїтні використовувався як непараметричний метод аналізу, t-критерій Стьюдента для величин, що відповідали нормальності розподілу відповідно. Результати: хворі на COVID-19 були розділені на дві групи: з цукровим діабетом (20 осіб, 37.7 %) та без цієї патології (група порівняння) (33 пацієнта, 62.3 %). У дослідженні переважали жінки 57%, віком (59.2 ± 12.5) роки. Пацієнти госпіталізувалися на 4-5 добу захворювання. Серед супутньої патології у групі хворих з цукровим діабетом частіше визначалися артеріальна гіпертензія та ішемічна хвороба серця (по 85 %), у пацієнтів групи порівняння (55 % та 52 % відповідно (p < 0,05). Коронавірусна хвороба починалася гостро з ознобу, підвищення температури тіла до (38.3±0.18) °С. Загальну слабкість відчували 96 % хворих. Серед скарг у групі порівняння переважали агевзія (33 %) та осиплість голосу (52 %) (p < 0,05). Тяжкій ступінь перебігу COVID-19 спостерігався у 85 % хворих з цукровим діабетом, у групі порівняння – у 33 % хворих. Навпаки середній ступінь тяжкості переважав у групі порівняння (64 % пацієнтів) (p < 0,05). Рівень глюкози у крові хворих на COVID-19 на тлі ЦД склав (9,9 ± 6,8) ммоль/л і був вищим ніж у групі порівняння (5,8 ± 1,4) ммоль/л, що свідчить про гіперглікемію внаслідок порушення толерантності до глюкози (p < 0,05). Висновки: серед хворих переважають жінки (57 %) середнього віку (59.2 року). Тяжкий перебіг COVID-19 переважає у групі хворих з цукровим діабетом. Клінічна картина значно не відрізняється у порівнюваних групах, проте дані лабораторних показників (підвищений С-реактивний білок, зміни розмірів тромбоцитів, підвищений рівень аланін- та аспартат-амінотрансферази, гамма-глутамілранспептидази, сечовини, креатиніну), об’єктивна симптоматика (зміни загального стану, тяжкий перебіг, аускультативні відхилення) свідчать про виразніші зміни у пацієнтів з COVID-19 та ЦД. SARS-CoV-2 індукує зміни у метаболізмі глюкози та сприяє посиленню тяжкості COVID-19, що у свою чергу призводить до гіперцитокінемії, цитокінового шторму, пошкодження тканин і дихальних шляхів.
Introduction: Diabetes mellitus and COVID-19 are nosologies that pose new challenges in the field of medicine, and after their combination, have already outlined their importance and potentially large impact on the health of people around the world. Each of these pathologies individually has a significant impact on the lives and well-being of patients, and together they create complex conditions for medical practice and healthcare organization. The study of the mutual influence of diabetes mellitus and COVID-19 on the clinical picture, features of the course, diagnosis and treatment of patients is of great importance and relevance for both the scientific community and applied practical medicine, and its continuation and expansion is a scientific and public need. Materials and Methods: Аtotal of 53 patients with COVID-19 were examined. Their medical records were reviewed. To assess the clinical parameters, epidemiological data, physical and psycho-emotional state of patients, the author's own questionnaire "Form of Communication-1" was created and used. Based on the data obtained, statistical indicators were calculated: Pearson's test for qualitative indicators, Mann-Whitney U test was used as a non-parametric analysis method, Student's t-test for values that corresponded to the normality of distribution, respectively. Results: Patients with COVID-19 were divided into two groups: with diabetes mellitus (20 patients, 37.7%) and without this pathology (comparison group) (33 patients, 62.3%). Most of those studied were women (57%), aged (59.2 ± 12.5) years. Patients were hospitalized on days 4-5 of the disease. Among the concomitant pathologies, arterial hypertension and coronary heart disease were more frequently detected in the group of patients with diabetes mellitus (85% each), in the comparison group (55% and 52%, respectively (p < 0.05). The coronavirus disease began acutely with chills and fever up to (38.3±0.18) °C. Generalized weakness was experienced by 96 % of patients. Among the complaints in the comparison group, ague (33 %) and hoarseness of the voice (52 %) prevailed (p < 0.05). Severe COVID-19 was observed in 85% of patients with diabetes mellitus, and in the comparison group - in 33% of patients. On the contrary, moderate severity prevailed in the comparison group (64 % of patients) (p < 0.05). The blood glucose level in patients with COVID-19 in the setting of type 2 diabetes was (9.9 ± 6.8) mmol/L and was higher than in the comparison group (5.8 ± 1.4) mmol/L, indicating hyperglycemia due to impaired glucose tolerance (p < 0.05). Conclusions: Women (57%) of middle age (59.2 years) predominate among patients. Severe COVID-19 predominates in the group of patients with diabetes mellitus. The clinical picture is not significantly different in the compared groups, but laboratory data (elevated C-reactive protein, changes in platelet size, elevated levels of alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, gamma-glutamyl transpeptidase, urea, creatinine), objective symptoms (changes in general condition, severe course, auscultatory abnormalities) indicate more pronounced changes in patients with COVID-19 and diabetes mellitus. SARS-CoV-2 induces changes in glucose metabolism and contributes to the severity of COVID-19, which in turn leads to hypercytokinemia, cytokine storm, tissue and airway damage.
Appears in Collections: Східноукраїнський медичний журнал

Views

Downloads

Files

File Size Format Downloads
Loboda_Features_diabetes_mellitus.pdf 1.09 MB Adobe PDF 0

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.