Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/98607
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою
Authors Tyshchenko, Serhii Dmytrovych  
Lukashov, Volodymyr Kostiantynovych  
ORCID http://orcid.org/0000-0002-5043-4160
http://orcid.org/0000-0002-9952-0158
Keywords крохмаль
зміни ІЧ спектру крохмалю
нітрування азотною кислотою
starch
changes in the IR spectrum of starch
nitration with nitric acid
Type Conference Papers
Date of Issue 2021
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/98607
Publisher Сумський державний університет
License In Copyright
Citation Тищенко С. Д., Лукашов В. К. Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою // Хімічна технологія: наука, економіка та виробництво : збірник наукових праць V Міжнародної науково-практичної конференції, м. Шостка, 20-22 жовтня 2021 р. Суми : Сумський державний університет, 2021. С. 65-68.
Abstract Крохмаль – один з найбільш розповсюджених полісахаридів, хімічний склад якого аналогічний целюлозі, та має такі переваги порівняно з іншими природними полімерами: - широка сировинна база наявна в багатьох країнах. - відносна простота хімічної модифікації для надання йому корисних у практиці властивостей. - швидка (щорічна) відновлюваність сировини для його одержання. - менша порівняно з целюлозою вартість. Реакція крохмалю з азотною кислотою призводить до утворення нітрату крохмалю. Останній використовується в якості вибухової речовини або для виготовлення бездимних порохів та інших полімерних матеріалів, в яких може слугувати замінником нітрату целюлози [1]. На практиці для нітрування крохмалю використовують нітрувальну суміш, яка складається з азотної та сірчаної кислот [2-3]. Однак така технологія призводить до утворення сірчанокислих ефірів в одержуваному нітраті крохмалю, які знижують його хімічну стійкість. Ця проблема може бути вирішена при використанні в якості нітрувального середовища однієї азотної кислоти. Для створення такої технології необхідно знати закономірності нітрування крохмалю тільки азотною кислотою. В той же час інформація про зміну хімічного складу крохмалю, що нітрується, відсутня. Таку зміну можливо визначити за допомогою ІЧ спектроскопії. Метою цього дослідження є встановлення характеру змін ІЧ спектру крохмалю, який нітрується азотною кислотою та зв’язку цих змін з хімічним складом молекул одержуваного нітрату крохмалю.
Appears in Collections: Наукові видання (ШІ)

Views

Unknown Country Unknown Country
1

Downloads

Files

File Size Format Downloads
Tyshchenko_starch.pdf 555.26 kB Adobe PDF 0

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.