Please use this identifier to cite or link to this item:
https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/98607
Or use following links to share this resource in social networks:
Tweet
Recommend this item
Title | Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою |
Authors |
Tyshchenko, Serhii Dmytrovych
![]() Lukashov, Volodymyr Kostiantynovych ![]() |
ORCID |
http://orcid.org/0000-0002-5043-4160 http://orcid.org/0000-0002-9952-0158 |
Keywords |
крохмаль зміни ІЧ спектру крохмалю нітрування азотною кислотою starch changes in the IR spectrum of starch nitration with nitric acid |
Type | Conference Papers |
Date of Issue | 2021 |
URI | https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/98607 |
Publisher | Сумський державний університет |
License | In Copyright |
Citation | Тищенко С. Д., Лукашов В. К. Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою // Хімічна технологія: наука, економіка та виробництво : збірник наукових праць V Міжнародної науково-практичної конференції, м. Шостка, 20-22 жовтня 2021 р. Суми : Сумський державний університет, 2021. С. 65-68. |
Abstract |
Крохмаль – один з найбільш розповсюджених полісахаридів, хімічний склад
якого аналогічний целюлозі, та має такі переваги порівняно з іншими природними
полімерами:
- широка сировинна база наявна в багатьох країнах.
- відносна простота хімічної модифікації для надання йому корисних у
практиці властивостей.
- швидка (щорічна) відновлюваність сировини для його одержання.
- менша порівняно з целюлозою вартість.
Реакція крохмалю з азотною кислотою призводить до утворення нітрату
крохмалю. Останній використовується в якості вибухової речовини або для
виготовлення бездимних порохів та інших полімерних матеріалів, в яких може
слугувати замінником нітрату целюлози [1].
На практиці для нітрування крохмалю використовують нітрувальну суміш,
яка складається з азотної та сірчаної кислот [2-3]. Однак така технологія
призводить до утворення сірчанокислих ефірів в одержуваному нітраті крохмалю,
які знижують його хімічну стійкість. Ця проблема може бути вирішена при
використанні в якості нітрувального середовища однієї азотної кислоти. Для
створення такої технології необхідно знати закономірності нітрування крохмалю
тільки азотною кислотою. В той же час інформація про зміну хімічного складу
крохмалю, що нітрується, відсутня. Таку зміну можливо визначити за допомогою
ІЧ спектроскопії.
Метою цього дослідження є встановлення характеру змін ІЧ спектру
крохмалю, який нітрується азотною кислотою та зв’язку цих змін з хімічним
складом молекул одержуваного нітрату крохмалю. |
Appears in Collections: |
Наукові видання (ШІ) |
Views

1
Downloads
Files
File | Size | Format | Downloads |
---|---|---|---|
Tyshchenko_starch.pdf | 555.26 kB | Adobe PDF | 0 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.