Черенко, О.О.2025-09-252025-09-252025Черенко, О. О. Оптимізація організації харчування дітей дошкільного віку за рахунок підвищення рівня обізнаності батьків щодо раціонального харчування : робота на здобуття освітнього ступеня магістра; спец : 229 - громадське здоров’я / наук. кер. В. К. Васильєв. Суми : Сумський державний університет, 2025. 85 с.https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/100567В роботі розглянуто значення збалансованого харчування дітей дошкільного віку, виокремлено основні наслідки нераціонального харчування, підкреслено відповідальність батьків і вихователів за формування культури здорового харчування. Розглянуто нормативно-правове забезпечення організації харчування в дошкільних навчальних закладах, що регламентують вимоги до якості, безпечності, збалансованості дитячого раціону, проаналізовано норми споживання основних харчових продуктів. Досліджено рівень обізнаності батьків щодо раціонального харчування дітей у Сумському дошкільному навчальному закладі №29 «Росинка»; проаналізовано загальний рівень обізнаності батьків; розроблено шкалу визначення рівня обізнаності, інфографіку та календар сезонних продуктів; запропоновано заходи для підвищення рівня обізнаності батьків; впроваджено економіко-математичну модель лінійного програмування для визначення оптимальної кількості використання засобів з підвищення рівня обізнаності батьків.The work considers the importance of balanced nutrition for preschool children, identifies the main consequences of unhealthy nutrition, emphasizes the responsibility of parents and educators for the formation of a culture of healthy eating. The regulatory and legal support for the organization of nutrition in preschool educational institutions is considered, which regulate the requirements for the quality, safety, and balance of children's diets, and analyzes the norms of consumption of basic food products. The level of awareness of parents regarding the balanced nutrition of children in Sumy preschool educational institution No. 29 "Rosinka" is studied; the general level of awareness of parents is analyzed; a scale for determining the level of awareness, infographics, and a calendar of seasonal products are developed; measures are introduced to increase the level of awareness of parents; an economic and mathematical model of linear programming is implemented to determine the optimal amount of use of means to increase the level of awareness of parents.ukcneгромадське здоров’яpublic healthраціональне харчуванняrational nutritionобізнаність батьківparental awarenessSWOT-аналізSWOT analysisекономіко-математична модель лінійного програмуванняeconomic and mathematical model of linear programmingОптимізація організації харчування дітей дошкільного віку за рахунок підвищення рівня обізнаності батьків щодо раціонального харчуванняOptimization of preschool children's nutrition through enhanced parental awareness of rational dietary practicesMasters thesis