Божко, Наталія ВолодимирівнаБожко, Наталья ВладимировнаBozhko, Nataliia VolodymyrivnaPasichnyi, V.2020-01-082020-01-082019Bozhko N.V. Development of meatcontaining products with a balance of fatty acids composition / N.V. Bozhko, V.M. Pasichnyi // New stages of development of modern science in Ukraine and EU countries: monograph. – 3rd ed. – Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2019. - P. 97-115.0000-0001-6440-0175http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/75465Корекція низького споживання ω-3 та ω-6 поліненасичених жирних кислот і зниження загального споживання жирів у раціоні людини до фізіологічно обґрунтованих норм є актуальною задачею для нутріціологів і виробників харчової продукції. Вирішення цього питання можливе через розробку і впровадження нових комбінованих м’ясомістких продуктів із збалансованим амінокислотним і жирно кислотним складом (ЖКС). Метою роботи було вивчення і аналіз біологічної ефективності жирів м’ясомістких комбінованих продуктів вареної групи із збалансованим ЖКС.Коррекция низкого потребления ω-3 и ω-6 полиненасыщенных жирных кислот и снижение общего потребления жиров в рационе человека относительно физиологически обоснованных норм является актуальной задачей для нутрициологов и производителей пищевой продукции. Решение этого вопроса возможно путем разработки и внедрения новых комбинированных мясосодержащих продуктов со сбалансированным аминокислотным и жирнокислотным составом. Целью работы было изучение и анализ биологической эффективности жиров мясосодержащих комбинированных продуктов вареной группы со сбалансированным жирнокислотным составом.Correcting low consumption of ω-3 and ω-6 polyunsaturated fatty acids and reducing the total consumption of fats in the human diet to physiologically sound standards is an urgent task for nutritionists and food manufacturers. The solution to this problem is through the development and implementation of new combination meat products with a balanced amino acid and fatty acid composition (FAC). The aim of research was to study and analyze the biological performance of fats of meatcontaining combined products from cooked group with balanced FAC.encneжирнокислотний складжирнокислотный составfatty acid compositionмясомісткий продуктмясосодержащий продуктmeatcontaining productDevelopment of meatcontaining products with a balance of fatty acids compositionBook chapter