Пастухова, В.А.Лук'янцева, Г.В.2018-01-042018-01-042017Пастухова, В.А. Зміни біомеханічних властивості плечової кістки білих щурів на фоні дефекту великогомілкових кісток [Текст] / В.А. Пастухова, Г.В. Лук'янцева // Перспективи розвитку медичної науки і освіти : збірник тез доповідей Всеукраїнської науково-методичної конференції, присвяченої 25-річчю Медичного інституту Сумського державного університету, м. Суми, 16-17 листопада 2017 р. – Суми : СумДУ, 2017. – С. 29-30.http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/65616Вступ. Харчові добавки, які є чужорідними для людини речовинами (за хімічним складом та/або за кількістю, що надходить в організм з продуктами харчування) широко застосовуються у сучасній харчовій промисловості з метою поліпшення органолептичних, смакових та інших якостей сировини. Для надання продукції яскраво-жовтого забарвлення в останню додають синтетичний барвник тартразин (Е102), який отримують з відходів видобутку кам'яного вугілля. Той факт, що Е102 не є природним ендогенним компонентом, обумовлює актуальність вирішення питання про наслідки його впливу на стан здоров'я, а також обгрунтовує необхідність пошуків надійних шляхів корекції негативного впливу цього барвника.ukcneщурикрысыratsплечова кісткаплечевая костьhumerusвеликогомілкова кісткабольшеберцовая костьdrug osteohЗміни біомеханічних властивості плечової кістки білих щурів на фоні дефекту великогомілкових кістокTheses