Богжевіч, Ж.Цебула, Ж.Пріотровскі, К.Сакевіч, П.Прізвара Л.Пімоненко, Тетяна ВолодимирівнаПимоненко, Татьяна ВладимировнаPimonenko, Tetiana Volodymyrivna2020-10-302020-10-302015Methane fermentation of pomace wastes generated in cereal coffee production [Текст] / J. Bohdziewicz, J. Cebula, K. Piotrowski, P. Sakiewicz, L. Przywara, T. Pimonenko // Biologiya, biotekhnologiya, ekologiya. - 2015. - № 214. - С. 25-320000-0001-6442-3684https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/80556Batch methane fermentation of pomace wastes from cereal coffee production was experimentally studied. Data were elaborated with modified Gompertz kinetic model. The 10-time increase in reactor load 5-50 g/dm3 corresponds to proportional growth of maximal biogas yield Hmax from 421.94 to 4119.37 cm3 and growth of maximum process rate Rmax from 1.0745 to 10.7379 cm3/h. Unit reactor yield (for 1 g of raw mass, dry mass and dry organic mass) decreases, however, with increase in reactor load within 5-30 g/dm3 range while unit maximum process rate turned out to be practically load-independent.Експериментально вивчали періодичне бродіння метану відходів вичавок з зернової кави. Дані були розроблені за допомогою модифікованої кінетичної моделі Гомперца. 10-кратне збільшення завантаження реактора 5-50 г / дм3 відповідає пропорційному зростанню максимального виходу біогазу Hmax з 421,94 до 4119,37 см3 та зростанню максимальної швидкості процесу Rmax від 1,0745 до 10,7379 см3 / год. Вихід одиничного реактора (на 1 г сирої маси, сухої маси та сухої органічної маси) зменшується, однак із збільшенням завантаження реактора в межах 5-30 г / дм3, тоді як максимальна швидкість одиниці процесу виявилася практично незалежною від навантаження.encneзлакова кавазерновой кофеcereal coffeeутилізація відходівутилизация отходовwastes utilizationбіогазбиогазbiogasперіодична кінетика бродіння метанукинетика периодической ферментации метанаbatch methane fermentation kineticsмодифікована модель Гомперцамодифицированная модель Гомперцаmodified Gompertz modelMethane fermentation of pomace wastes generated in cereal coffee productionArticle