Тищенко, Сергій ДмитровичTyshchenko, Serhii DmytrovychЛукашов, Володимир КостянтиновичLukashov, Volodymyr Kostiantynovych2025-03-192025-03-192021Тищенко С. Д., Лукашов В. К. Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою // Хімічна технологія: наука, економіка та виробництво : збірник наукових праць V Міжнародної науково-практичної конференції, м. Шостка, 20-22 жовтня 2021 р. Суми : Сумський державний університет, 2021. С. 65-68.https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/98607Крохмаль – один з найбільш розповсюджених полісахаридів, хімічний склад якого аналогічний целюлозі, та має такі переваги порівняно з іншими природними полімерами: - широка сировинна база наявна в багатьох країнах. - відносна простота хімічної модифікації для надання йому корисних у практиці властивостей. - швидка (щорічна) відновлюваність сировини для його одержання. - менша порівняно з целюлозою вартість. Реакція крохмалю з азотною кислотою призводить до утворення нітрату крохмалю. Останній використовується в якості вибухової речовини або для виготовлення бездимних порохів та інших полімерних матеріалів, в яких може слугувати замінником нітрату целюлози [1]. На практиці для нітрування крохмалю використовують нітрувальну суміш, яка складається з азотної та сірчаної кислот [2-3]. Однак така технологія призводить до утворення сірчанокислих ефірів в одержуваному нітраті крохмалю, які знижують його хімічну стійкість. Ця проблема може бути вирішена при використанні в якості нітрувального середовища однієї азотної кислоти. Для створення такої технології необхідно знати закономірності нітрування крохмалю тільки азотною кислотою. В той же час інформація про зміну хімічного складу крохмалю, що нітрується, відсутня. Таку зміну можливо визначити за допомогою ІЧ спектроскопії. Метою цього дослідження є встановлення характеру змін ІЧ спектру крохмалю, який нітрується азотною кислотою та зв’язку цих змін з хімічним складом молекул одержуваного нітрату крохмалю.ukinc10крохмальзміни ІЧ спектру крохмалюнітрування азотною кислотоюstarchchanges in the IR spectrum of starchnitration with nitric acidЗміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотоюTheses