Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/91545
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Криза та продовольча безпека: виклики воєнного стану
Authors Martynets, Viktoriia Volodymyrivna  
Opanasiuk, Yuliia Anatoliivna  
Samodai, Valentyna Petrivna  
ORCID http://orcid.org/0000-0002-6932-9790
http://orcid.org/0000-0002-9236-8587
http://orcid.org/0000-0002-4043-5426
Keywords криза
crisis
продовольча безпека
продовольча безпека
державна політика,
public policy
воєнний стан
martial law
продукти харчування
food products
запаси
reserves
Type Article
Date of Issue 2023
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/91545
Publisher ТОВ "ДКС Центр"
License In Copyright
Citation Мартинець В. В., Опанасюк Ю. А., Самодай В. П. Криза та продовольча безпека: виклики воєнного стану // Інвестиції: практика та досвід. 2023. №7. С. 38-45.
Abstract В роботі розглянуто проблему забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.Автори досліджують теоретичні основи та складові продовольчої безпеки. Продовольча без-пека характеризується забезпеченням населення якісними продуктами харчування, а такожпостійним фізичним та економічним доступом до них. Охарактеризовані основні складові про-довольчої безпеки: споживча поведінка та здоров'я, доступність продуктів харчування, якістьпродуктів харчування і стабільність поставок. Проаналізовані економічні втрати, які зазналосільське господарство України через військову агресію Росії.В роботі проаналізовано сучасний стан продовольчої безпеки України, а також вплив конфл-ікту на продовольчу безпеку країн ЄС. Стаття містить аналіз динаміки рівня цін в Україні на ос-новні продукти харчування, обсяги експорту злаків, зернових та олійних з України та його струк-тура.В статті виявлені наслідки військового конфлікту на систему продовольчої безпеки, основніз яких такі: повна втрата врожаю через обстріли та пожежі, неможливість зібрати урожай череззамінування територій, зниження вихідних цін на експортні товари та підвищення цін на продо-вольство на внутрішньому ринку, зрив поставок продовольства з України до країн ЄС тощо.В роботі розглянуті основні документи забезпечення продовольчої безпеки в Україні та краї-нах ЄС. А також, запропоновані заходи підвищення національної продовольчої безпеки в умо-вах воєнного стану, зокрема, розвиток власного виробництва харчових продуктів та диверси-фікація постачання, налагодження імпортозаміщення, розширення запасів продуктів, розви-ток мереж транспортування, зберігання та резервування продуктів, забезпечення доступу доводи тощо. Результати дослідження можуть бути корисними для розробки стратегії продовольчої без-пеки в країнах, які перебувають у кризовому стані або знаходяться в зоні конфлікту.
The paper considers the problem of ensuring food security under martial law. The authorsinvestigate the theoretical foundations and components of food security. Food security ischaracterized by providing the population with high-quality food products, as well as constant physicaland economic access to it. The main components of food security are characterized: consumerbehaviour and health, food availability, food quality and supply stability. The authors are analyse theeconomic losses suffered by Ukrainian agriculture due to Russia's military aggression.The paper analyses the current state of food security in Ukraine and EU countries. The articlecontains an analysis of the dynamics of the level of prices in Ukraine for basic food products, thevolume of exports of cereals, grains and oilseeds from Ukraine and its structure.The article reveals the consequences of the military conflict on the food security system, the mainones of which are: complete loss of harvest due to shelling and fires, impossibility to harvest due tomining of territories, decrease in initial prices of export goods and increase in food prices on thedomestic market, disruption of food supplies from Ukraine to EU countries, etc.The work examines the main documents of ensuring food security in Ukraine and EU countries:"Black Sea Grain Initiative" as a result of which more than 18 million tons of grain and other foodproducts were exported; humanitarian food program "Grain from Ukraine", which provides for thepurchase of Ukrainian grain from farmers by partner countries and its transfer to the poorestcountries. Also, proposed measures to increase national food security under martial law conditions, inparticular, development of own food production and diversification of supply, establishment of importsubstitution, expansion of product stocks, the development of transport networks, product storageand reservation, providing access to water, etc.The results of the research can be useful for the development of a food security strategy in countriesthat are in a crisis or in a conflict zone.
Appears in Collections: Наукові видання (ННІ БіЕМ)

Views

Canada Canada
1
Czechia Czechia
8203
Germany Germany
180270
India India
1
Italy Italy
1
Netherlands Netherlands
180277
Nigeria Nigeria
1
Singapore Singapore
1
Spain Spain
1
Switzerland Switzerland
1
Ukraine Ukraine
27323591
United Kingdom United Kingdom
540112
United States United States
8496479
Unknown Country Unknown Country
1
Vietnam Vietnam
8206

Downloads

Canada Canada
1
Czechia Czechia
5022492
Germany Germany
1
Netherlands Netherlands
180278
Spain Spain
1
Sweden Sweden
1
Ukraine Ukraine
27323591
United Kingdom United Kingdom
8216
United States United States
8496478
Vietnam Vietnam
1

Files

File Size Format Downloads
Martynets_martial_law.pdf 1,76 MB Adobe PDF 41031060

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.