Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/94645
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Функціональна асиметрія просторово-часових властивостей у кваліфікованих спортсменів, які займаються настільним тенісом
Authors Гогенко, С.О.
ORCID
Keywords настільний теніс
індивідуальний профіль асиметрії
стабілокінезіограма
правша
лівша
моторика
Type Masters thesis
Date of Issue 2023
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/94645
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Гогенко, С. О. Функціональна асиметрія просторово-часових властивостей у кваліфікованих спортсменів, які займаються настільним тенісом : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 017 - Фізична культура і спорт / наук. кер. Р. Стасюк. Суми : Сумський державний університет, 2023. 64 с.
Abstract Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку використаної літератури (61 найменування). Робота містить 19 таблиць та 4 рисунки. Загальний обсяг роботи складає 64 сторінки. Настільний теніс - індивідуально-ігровий вид спорту, що вимагає відмінного володіння технічними прийомами гри в умовах зростаючої складності техніко-тактичної майстерності та протиборства. Тим не менш, більшість наукових досліджень спрямовано на техніко-тактичну та психологічну підготовку гравців, не розглядаючи фізіологічні аспекти. Мета дослідження – виявити особливості функціональних асиметрій, тимчасових і просторових властивостей, а також стійкості підтримки вертикального положення у кваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються у настільному тенісі. Використано такі методи дослідження: теоретичний аналіз літературних джерел, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Розроблено комплексний підхід до оцінки функціональної асиметрії кваліфікованих спортсменів із натільного тенісу, у процесі якого визначалися моторика рук і ніг, а також зору. Визначено індивідуальний профіль асиметрії у кваліфікованих тенісистів забезпечується балансом процесів збудження та гальмування у центральній нервовій системі. Доповнено та розширено дані про важливість враховувати функціональну асиметрію для отримання об’єктивної інформації про функціональний стан та рівень спеціальної працездатності у кваліфікованих тенісистів. Практична значимість отриманих результатів полягає у тому, що знання особливостей функціональних асиметрій, сприйняття простору та часу, параметрів стабілізації їх у кваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються в настільному тенісі, має значення для спортивного відбору, фізіологічно обґрунтованої індивідуальної корекції тренувального процесу. Результати дослідження можуть використовувати фахівців з медико-біологічного обстеження кваліфікованих спортсменів, а також у практиці тренерів ДЮСШ.
Appears in Collections: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (НН МІ)

Views

China China
1
Ukraine Ukraine
11
United States United States
5
Unknown Country Unknown Country
3

Downloads

Ukraine Ukraine
12
United States United States
1

Files

File Size Format Downloads
Gogenko_mag_rob_2023.pdf 1 MB Adobe PDF 13

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.