Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/37489
Title: Взаємозв’язок гіповітамінозу D із метаболічним синдромом у хворих на ішемічну хворобу серця з ожирінням
Other Titles: Взаимосвязь гиповитаминоза D с метаболическим синдромом у больных с ишемической болезнью сердца и ожирением
Association between hypovitaminosis D and metabolic syndrome in obese patients with coronary heart disease
Authors: Orlovskyi, Viktor Feliksovych
Hordina, Maryna Andriivna
Orlovskyi, Oleksandr Viktorovych
Скоропад, Ю.І.
Keywords: вітамін D
витамин D
vitamin D
ожиріння
ожирение
obesity
метаболічний синдром
метаболический синдром
metabolic syndrome
інсулінорезистентність
инсулинорезистентность
insulin resistance
Issue Year: 2014
Publisher: Сумський державний університет
Citation: Орловський, В.Ф. Взаємозв’язок гіповітамінозу D із метаболічним синдромом у хворих на ішемічну хворобу серця з ожирінням [Текст] / В.Ф. Орловський, М.А. Гордіна, О.В. Орловський, Ю.І. Скоропад // Журнал клінічних та експериментальних медичних досліджень. - 2014. - №3. - С. 373-380.
Abstract: Досліджено рівень забезпеченості вітаміном D пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) та ожирінням із/без метаболічного синдрому (МС). Встановлено, що хворі з ІХС при поєднанні ожиріння та МС мають нижчий рівень 25(ОН)D-плазми крові порівняно із пацієнтами без ознак МС ((39,2 ± 2,11) проти (46,5 ± 2,97) нмоль/л; р < 0,05). Установлено наявність вірогідних кореляційних зв’язків між концентрацією вітаміну D та складовими атерогенної дисліпідемії, а також із показниками вуглеводного обміну, а саме рівнями глюкози, інсуліну та індексами інсулінорезистентності. Виявлено, що пацієнти із найнижчим рівнем 25(ОН)D мали достовірно більш виражені показники компонентів МС порівняно із представниками, рівень вітаміну D яких був вищим за 53,9 нмоль/л. Отже, при обстеженні пацієнтів із ожирінням, за умов виключення впливу антропометричного фактора, виявлено вплив гіповітамінозу D на метаболічні зрушення, що характеризують МС.
Исследован уровень обеспеченности витамином D пациентов с ишемической болезнью сердца (ИБС) и ожирением с/без метаболического синдрома (МС). Установлено, что больные с ИБС при сочетании ожирения и МС имеют более низкий уровень 25(ОН)D-плазмы крови по сравнению с пациентами без признаков МС ((39,2 ± 2,11) против (46,5 ± 2,97) нмоль/л, р < 0,05). Установлено наличие достоверных корреляционных связей между концентрацией витамина D и отдельными составляющими атерогенной дислипидемии, а также с показателями углеводного обмена, а именно уровнями глюкозы, инсулина и индексами инсулинорезистентности. Выявлено, что пациенты с низким уровнем 25(ОН)D имели достоверно более выраженные показатели компонентов МС по сравнению с представителями, уровень витамина D которых был выше 53,9 нмоль/л. Итак, при обследовании пациентов с ожирением, при условии исключения влияния антропометрические фактора, выявлено влияние гиповитаминоза D на метаболические сдвиги, характеризующие МС.
Introduction. Metabolic syndrome (MS) is a problem of the 21st century in industrialized countries. Hypovitaminosis D is a risk factor, which may cause development of metabolic disorders. D-deficiency is usually registered in obese patients. Our aim was to find the association between metabolic syndrome and vitamin D levels in obese patients. Material and Methods. We examined 62 obese patients with coronary heart disease: 33 patients with MS (aged 63.9 ± 1.69 years with BMI 35.1 ± 0.59 kg/m2 ) and 29 without MS (aged 66.9 ± 2.25, (p >0,05); with BMI 34.9 ± 0.57 kg/m2 ). 25(OH) vitamin D3 levels were measured by the immunoassay analysis. Insulin resistance was estimated by fasting blood insulin, HOMA-IR QUCKI and НОМА%S. Discussion. Serum 25(OH)D3 levels were significantly lower in MS obese patients than in obese patients without MS (39.2 ± 2.11 vs 46.5 ± 2.97, p < 0.05). The low 25(OH)D3 levels correlated with BMI, total cholesterol, triglycerides, high and low density lipoproteins, insulin, and HOMA-IR (p<0.05). After stratifying the study population according to 25(OH)D3 concentrations, patients in the lowest quartile showed a markedly increased prevalence of MS compared with those in the highest quartile (68.8 vs 25 %). Using the one way analysis of variance (ANOVA), we revealed that patients in quartile IV (with the highest 25(OH)D plasma level (53.9–70.7 nmol/l)) had significantly lower blood glucose (p = 0,007) and fasting insulin (p < 0.001). Moreover, there was better performance sensitivity of peripheral tissues insulin that is likely to lower the level of HOMA-IR index and raise the QUCKI index (p < 0.001). They also maintained a more favorable performance lipids levels: significantly lower concentrations of total cholesterol (p < 0.001), triglycerides (p < 0.001), but higher HDL levels (p = 0.020). We did not find any significant difference between quartiles I and IV for anthropometric indicators, as well as HOMA%S. Conclusion. A strong association exists between hypovitaminosis D and MS in obese patients independently/disregarding / from BMI and waist circumference. This indicates that the association between low 25(OH)D levels and MS is not merely induced by vitamin D deposition in fat tissue and hypovitaminosis D in patients with obesity may contribute to the development of metabolic changes, such as atherogenic dyslipidemia and insulin resistance that are components of MS.
URI: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/37489
Type: Article
Appears in Collections:Журнал клінічних та експериментальних медичних досліджень (2013-2018)

Views
Other144
Canada1
China38
Germany4
France1
Netherlands1
Ukraine11
United States2
Downloads
Other34
China1
Germany2
EU1
France3
Ukraine17
United States2


Files in This Item:
File Description SizeFormatDownloads 
orlovskyi_obesity.pdf589.26 kBAdobe PDF60Download


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.