Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item:http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/45535
Title: Густативная реверберация в хлебных антропонимах
Other Titles: Gustative reverberation in the bread anthroponyms
Authors: Дегтярьова, Лариса Іванівна
Дегтярева, Лариса Ивановна
Dehtiarova, Larysa Ivanivna
Keywords: густативная реврберация
gustative reverberation
антропоним
anthroponym
лингвокультура
linguoculture
концептосфера
conceptosphere
ономастикон
onomastikon
коннотативный
connotative
Issue Year: 2016
Publisher: Warszawa, Polska
Citation: Дегтярева, Л.И. Густативная реверберация в хлебных антропонимах [Текст] /Л.И. Дегтярева // East European Scientific Journal – 2016. – №7(2). - С.98-102
Abstract: В статье исследуется этнолингвистическая таксономия славянских хлебных антропонимов. Автором введен термин «густативная реверберация», с помощью которого он пытается выявить фоновую информацию и ряд ассоциаций, связанных с концептосферой ХЛЕБ. В статье автор опирается на данные телефонных справочников стран Украины, России, Польши, Германии, толковых и этимологических словарей. Анализируя славянский ономастикон, автор приходит к выводу, что прагматонимы и антропонимы лексической группы хлеб являются неотъемлемой частью концептосферы славянской лингвокультуры, отражают национальный менталитет, связаны с представлениями о профессии, зажиточности и мечтах народа. Понятие хлеб является универсальным и объединяющим звеном между разными лингвокультурами.
The article investigates ethnolinguistic taxonomy of Slavonic bread anthroponyms. The author introduces the term “gustative reverberation” with the help of which she tries to reveal background information and some associations connected with BREAD concept. The author is guided by the telephone directories data of Ukraine, Russia, Poland, German, explanatory and etymological dictionaries. While analyzing Slavonic onomasticon, the author comes to the conclusion that pragmatonyms and anthroponyms of the lexical group bread are the integral parts of conceptual sphere of Slavonic linguoculture. They reflect national mentality and are connected with the notion of profession, prosperity and dreams of a nation. The notion of bread is a universal and connecting link among different linguocultures.
URI: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/45535
Type: Article
Appears in Collections:Наукові видання (ІФСК)

Views
Other7
Canada1
Chile1
China2
Germany3
France3
United Kingdom1
Hungary2
Israel1
Poland5
Ukraine17
United States3
Downloads
Other1
Belarus1
China2
Germany5
France5
United Kingdom1
Poland5
Russia10
Slovakia1
Turkey1
Ukraine18
United States1


Files in This Item:
File Description SizeFormatDownloads 
Dehtiarovagustativereverberation.pdf212.31 kBAdobe PDF51Download
Show full item record Recommend this item


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.