Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/45535
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Густативная реверберация в хлебных антропонимах
Other Titles Gustative reverberation in the bread anthroponyms
Authors Dehtiarova, Larysa Ivanivna
ORCID
Keywords густативная реврберация
gustative reverberation
антропоним
anthroponym
лингвокультура
linguoculture
концептосфера
conceptosphere
ономастикон
onomastikon
коннотативный
connotative
Type Article
Date of Issue 2016
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/45535
Publisher Warszawa, Polska
License
Citation Дегтярева, Л.И. Густативная реверберация в хлебных антропонимах [Текст] /Л.И. Дегтярева // East European Scientific Journal – 2016. – №7(2). - С.98-102
Abstract В статье исследуется этнолингвистическая таксономия славянских хлебных антропонимов. Автором введен термин «густативная реверберация», с помощью которого он пытается выявить фоновую информацию и ряд ассоциаций, связанных с концептосферой ХЛЕБ. В статье автор опирается на данные телефонных справочников стран Украины, России, Польши, Германии, толковых и этимологических словарей. Анализируя славянский ономастикон, автор приходит к выводу, что прагматонимы и антропонимы лексической группы хлеб являются неотъемлемой частью концептосферы славянской лингвокультуры, отражают национальный менталитет, связаны с представлениями о профессии, зажиточности и мечтах народа. Понятие хлеб является универсальным и объединяющим звеном между разными лингвокультурами.
The article investigates ethnolinguistic taxonomy of Slavonic bread anthroponyms. The author introduces the term “gustative reverberation” with the help of which she tries to reveal background information and some associations connected with BREAD concept. The author is guided by the telephone directories data of Ukraine, Russia, Poland, German, explanatory and etymological dictionaries. While analyzing Slavonic onomasticon, the author comes to the conclusion that pragmatonyms and anthroponyms of the lexical group bread are the integral parts of conceptual sphere of Slavonic linguoculture. They reflect national mentality and are connected with the notion of profession, prosperity and dreams of a nation. The notion of bread is a universal and connecting link among different linguocultures.
Appears in Collections: Наукові видання (ІФСК)

Views

Argentina Argentina
1
Canada Canada
1
Chile Chile
1
China China
2
Côte d’Ivoire Côte d’Ivoire
1
France France
3
Germany Germany
48317
Hungary Hungary
2
Ireland Ireland
557137
Israel Israel
1
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
4532
Poland Poland
12432158
South Korea South Korea
1
Sweden Sweden
24159
Ukraine Ukraine
33570895
United Kingdom United Kingdom
12432155
United States United States
471272995
Unknown Country Unknown Country
33570893

Downloads

Belarus Belarus
193352212
China China
2
France France
5
Germany Germany
24158
India India
1
Ireland Ireland
557138
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
1
Poland Poland
5
Romania Romania
1
Russia Russia
767
Slovakia Slovakia
1
Turkey Turkey
1
Ukraine Ukraine
100711952
United Kingdom United Kingdom
14347
United States United States
471272993
Unknown Country Unknown Country
563913256

Files

File Size Format Downloads
Dehtiarovagustativereverberation.pdf 212.31 kB Adobe PDF 1329846841

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.