Інститут Шосткинський (ШІ)

Permanent URI for this communityhttps://devessuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/45

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item
    Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою
    (Сумський державний університет, 2021) Тищенко, Сергій Дмитрович; Tyshchenko, Serhii Dmytrovych; Лукашов, Володимир Костянтинович; Lukashov, Volodymyr Kostiantynovych
    Крохмаль – один з найбільш розповсюджених полісахаридів, хімічний склад якого аналогічний целюлозі, та має такі переваги порівняно з іншими природними полімерами: - широка сировинна база наявна в багатьох країнах. - відносна простота хімічної модифікації для надання йому корисних у практиці властивостей. - швидка (щорічна) відновлюваність сировини для його одержання. - менша порівняно з целюлозою вартість. Реакція крохмалю з азотною кислотою призводить до утворення нітрату крохмалю. Останній використовується в якості вибухової речовини або для виготовлення бездимних порохів та інших полімерних матеріалів, в яких може слугувати замінником нітрату целюлози [1]. На практиці для нітрування крохмалю використовують нітрувальну суміш, яка складається з азотної та сірчаної кислот [2-3]. Однак така технологія призводить до утворення сірчанокислих ефірів в одержуваному нітраті крохмалю, які знижують його хімічну стійкість. Ця проблема може бути вирішена при використанні в якості нітрувального середовища однієї азотної кислоти. Для створення такої технології необхідно знати закономірності нітрування крохмалю тільки азотною кислотою. В той же час інформація про зміну хімічного складу крохмалю, що нітрується, відсутня. Таку зміну можливо визначити за допомогою ІЧ спектроскопії. Метою цього дослідження є встановлення характеру змін ІЧ спектру крохмалю, який нітрується азотною кислотою та зв’язку цих змін з хімічним складом молекул одержуваного нітрату крохмалю.
  • Item
    Кінетика процесу нітрування крохмалю нітратною кислотою
    (Oles Honchar Dnipro National University, 2022) Лукашов, Володимир Костянтинович; Lukashov, Volodymyr Kostiantynovych; Тищенко, Сергій Дмитрович; Tyshchenko, Serhii Dmytrovych; Шевцова, Тетяна Миколаївна; Shevtsova, Tetiana Mykolaivna; Середа, Віта Іванівна; Sereda, Vita Ivanivna
    Стаття присвячена експериментальному дослідженню процесу нітрування крохмалю нітратною кислотою (в суміші з водою). Такий спосіб нітрування має ряд переваг у порівнянні з використовуваним у промисловості способом нітрування нітратно-сульфатнокислотною сумішшю. Метою дослідження було встановлення кінетичних закономірностей процесу нітрування, необхідних для обґрунтування технологічних режимів його проведення. Методика дослідження полягала в обробці крохмалю кислотою та визначенні зміни вмісту нітрогену в одержуваному нітраті крохмалю в часі за різних параметрів процесу нітрування. На підставі результатів дослідження встановлено, що процес нітрування крохмалю нітратною кислотою протікає одночасно з його розчиненням і включає дві стадії: швидку, пов’язану з розчиненням аморфних областей крохмальних зерен, і повільну – з розчиненням їх кристалічних областей. Вміст нітрогену в нітраті крохмалю на другій стадії набуває значення, близького до постійного, через неповне розчинення найбільш досконалих фрагментів кристалітів. Показано вплив параметрів процесу нітрування на його кінетику. Виявлено, що в логарифмічних координатах кінетичні залежності нітрування лінеаризуються зі зламом під час переходу від першої до другої стадії, що дозволило в якості їх математичного опису використовувати ступеневу функцію. В результаті обробки експериментальних даних одержано емпіричні рівняння для розрахунку кінетики процесу нітрування.