Факультет іноземної філології та соціальних комунікацій (ІФСК)

Permanent URI for this communityhttps://devessuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/2

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Formation Students’ Perceptual Competence During the Study of Foreign Languages
    (Estudios de Economía Aplicada, 2021) Absalyamova, L.; Козловська, Ганна Борисівна; Kozlovska, Hanna Borysivna; Lisnіak, N.; Shandra, N.; Kichuk, A.; Orendarchuk, O.
    In current conditions, the strategic goal of teaching a foreign language is the formation of a multilingual and multicultural personality with both professional and basic social and cultural competencies designed to ensure intercultural communication. Understanding foreign language oral speech is an integral part of the process of intercultural communication, without which communication can be difficult or impossible. All this was a prerequisite for improving the formation of perceptual competence in students in the study of foreign languages. The authors studied the essence of perceptual competence, its place in the structure of communicative competence, main characteristics and formed a hypothesis. The second stage of the study involved experimenting to confirm or refute the hypothesis put forward. The authors developed an experimental course that differed from the traditional methods and tools, divided the students into 3 groups according to specific criteria, and conducted an experiment. As a result of the investigation, the hypothesis was confirmed that teaching the understanding of a foreign language oral speech will be more effective if, in the course of teaching according to the proposed methodology, based on unadapted authentic videos demonstrating the variability of communicative situations, students will develop the skills of perceptual competence in interpreting discourse.
  • Item
    Exployting TikTok in teaching English: SWOT analysis of application
    (Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022) Отрощенко, Лариса Степанівна; Отрощенко, Лариса Степановна; Otroshchenko, Larysa Stepanivna; Медведовська, Дар`я Олександрівна; Медведовская, Дарья Александровна; Medvedovska, Dar`ia Oleksandrivna
    Додатки соціальних мереж зараз стають все більш популярними в освітньому процесі. Ця стаття має на меті дослідити потенціал використання нового додатка для соціальних мереж TikTok у викладанні англійської мови в Сумському державному університеті. TikTok — це і навчальна платформа, і соціальна мережа. Цей метод активного навчання має різні унікальні особливості, які приваблюють студентів. Успіх TikTok значною мірою пояснюється інтерактивним та надзвичайно привабливим характером аудіовізуального контенту, який домінує на його платформі. Метою цієї роботи є дослідження доцільності використання платформи TikTok у процесі вивчення англійської мови. Для цього авторами було використано SWOT-аналіз із оцінкою сильних сторін, слабких сторін, можливостей, загроз використання TikTok у навчальному процесі. У цій роботі розглянуто переваги інтеграції TikTok в навчальний процес у класі та поза ним. Дослідження показують, що це ефективний інструмент як для студентів, так і для вчителів. В статті представлені різні способи впровадження TikTok під час навчання англійської мови, оскільки все більше і більше викладачів англійської мови використовують платформи соціальних мереж.
  • Item
    Strengthening students’ health in the process of sports and health tourism engagement
    (Aluna Publishing, 2021) Syrovatko, Z.V.; Yefremenko, V.M.; Anikeienko, L.V.; Bilokon, V.P.; Король, Сергій Миколайович; Король, Сергей Николаевич; Korol, Serhii Mykolaiovych; Riabchenko, V.G.; Коshel, V.M.
    The aim: Is to investigate the level and dynamics of students’ physical health in the process of sports and health tourism engagement. Materials and methods: The research involved the students (men) of Sumy State University (n = 60). The research was conducted in 2018-2020. The comparative analysis of indicators of physical development, functional status and health of the students who were engaged in sports and health tourism (sports section of the Department of Physical Education, n = 30) in the process of their physical education, and the students who attended traditional physical education classes (main section, n = 30) was carried out. The level of the students’ health was assessed according to the methods by H. L. Apanasenko and V. P. Voitenko. Results: It was found that most indicators of physical development, functional status and state of health are significantly better at the end of the research in the students who were engaged in sports and health tourism during their education than in the students who were engaged in traditional physical education classes. The largest increases are in the indicators of body weight, circumferential size of the chest and the waist, heart rate, vital, strength indices, Robinson’s index, duration of heart rate recovery after standard exercise, duration of breath-holding at inspiration and expiration, level of physical health. Conclusions: The high level of physical development, functional status and the state of students’ health formed in the process of sports and health tourism will ensure the effectiveness of their learning in higher educational institutions owing to improving their mental and physical performance, as well as help to improve indicators of their lifesustaining and future professional activities.