Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item:http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/67069
Title: Profile gear grinding temperature reduction and equalization
Other Titles: Зниження та вирівнювання температури профільного зубошліфування
Authors: Lishchenko, N.V.
Larshin, V.P.
Keywords: profile gear grinding
gear grinding temperature
heating stage
cooling stage
cycle structure
working stroke
temperature
профільне зубошліфування
температура зубошліфування
етап нагріву
етап охолодження
структура циклу
пропуск робочого ходу
вирівнювання температури
Issue Year: 2018
Publisher: Sumy State University
Citation: Lishchenko, N.V. Profile gear grinding temperature reduction and equalization [Text] / N.V. Lishchenko, V.P. Larshin // Journal of Engineering Sciences. – Sumy: Sumy State University, 2018. – Volume 5, Issue 1. – P. A1-A7. - DOI: 10.21272/jes.2018.5(1).a1.
Abstract: The profile gear grinding modes definition technique is developed to provide the uniform residual temperatures after heating and subsequent cooling which predetermine uniform thermal deformations on periphery of a cogwheel when grinding. The initial basis for this is a possibility to determine the gear grinding temperature both on the heating and cooling stages and, besides, it is may be also a choice of the operation cycle structure with and without the working stroke omission. In the interval of the profile gear grinding modes, two variants of the gear grinding working cycle structure with reciprocating displacement of the grinding wheel are considered using the simulation method with an omission and without one of the working stroke. Certain combinations of mode parameters are found in the range of their possible values at which the combination of heating and cooling leads to the lowest residual surface temperature both during and after working stroke.
Розроблено методику визначення режимів зубошліфуваання на третьому завершальному етапі профільного зубошліфування на верстаті ЧПК, виходячи із забезпечення вирівнювання температури по периферії і найменшого нагрівання зубчастого колеса. Для цього використано формули для визначення температури зубошліфування на етапі нагрівання та охолодження оброблюваної поверхні. На етапі нагріву температурне поле поширюється по глибині поверхневого шару і змінюється в часі. У момент закінчення етапу нагріву, миттєве температурне поле, яке загасає по глибині поверхневого шару, є початковою умовою для визначення температури на етапі охолодження. Тому температура охолоджувальної поверхні залежить не тільки від регульованого часу охолодження, але також від миттєвого розподілу температури в поверхневому шарі, яке враховується як початкова умова при моделюванні на етапі охолодження. Знайдено оптимальні умови охолодження, в тому числі за рахунок пропусків робочих ходів, які реалізовані зубошліфуванням без установки глибини різання.
URI: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/67069
Type: Article
Appears in Collections:Журнал інженерних наук

Views
Other2
Germany3
France1
Italy1
Moldova1
United States18
Downloads
China2
Germany1


Files in This Item:
File Description SizeFormatDownloads 
JES_2018_01_A1-A7.pdf411.31 kBAdobe PDF3Download
Show full item record Recommend this item


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.