Навчально-науковий медичний інститут (НН МІ)
Permanent URI for this communityhttps://devessuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/40
Browse
2 results
Search Results
Item Reasoning for phagoprophylaxis of food toxicosis of bacterial etiology(Aluna, 2020) Піхтірьова, Аліна Володимирівна; Пихтирева, Алина Владимировна; Pikhtirova, Alina Volodymyrivna; Pecka-Kiełb, E.Пряма загроза здоров’ю та добробуту людей – бактерії та продукти їх життєдіяльності. Вони є причиною величезних економічних збитків спричинених зниженням працездатності людей та псуванням харчових продуктів. У епоху широкого та практично безконтрольного використання різноманітних (не завжди безпечних для людини) засобів для боротьби з бактеріальною забрудненістю, питання використання фагів з метою контролю бактеріального обсіменіння харчових продуктів стає особливо важливим. Бактерії мають безліч пристосувальних механізмів, здатні відносно швидко пристосовуватися до впливу бактеріоцидів та бактеріостатиків різного походження, але подолати природних суперників для них не є можливим. Бактеріофаги (фаги) або ‘bacteria eater’ – природні вбивці бактерій. Незважаючи на різні (ліричний та лізигенний) цикли розвитку, зустріч бактерії з фагом неминуче закінчується загибеллю бактеріальної клітини. Безперечно, залишаються деякі проблеми пов’язані з розробкою та використанням фагових препаратів спрямованих на підвищення безпечності харчових продуктів. Але очевидним є факт, що бактеріофаговий біоконтроль залишається економічно, екологічно та біологічно дуже привабливим методом усунення хвороботворних бактерій з продуктів харчування.Item Immunotherapy and Prevention(Sumy State University, 2011) Івахнюк, Тетяна Василівна; Ивахнюк, Татьяна Васильевна; Ivakhniuk, Tetiana VasylivnaУ даній презентації надані основні поняття імунопрофілактики та імунотерапії інфекційних хвороб. При цитуванні документа, використовуйте посилання http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/3000