Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/46181
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Рецепт подолання масового суспільства в романі Германа Гессе «Гра в бісер»
Other Titles Рецепт преодоления массового общества в романе Германа Гессе «Игра в бисер»
The recipe to overcome the mass society in the novel by Hermann Hesse "The glass bead game"
Authors Михайлин, І.Л.
ORCID
Keywords Г. Гессе
масса
элита
бегство
фельетонная эпоха
H. Hesse
mass
elite
escape
era of satire
маса
еліта
втеча
фейлетонна доба
Type Article
Date of Issue 2016
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/46181
Publisher Сумський державний університет
License
Citation Михайлин, І.Л. Рецепт подолання масового суспільства в романі Германа Гессе «Гра в бісер» [Текст] / І.Л. Михайлин // Філологічні трактати. - 2016. - Т.8, №2. - С. 63-73.
Abstract Романом «Гра в бісер» (1943) Г. Гессе відгукнувся на дискусію європейських інтелектуалів про стосунки масового суспільства та еліти. Роман ніби написаний як відповідь на книжку Х. Ортеги-і-Гассета «Повстання мас»; у ньому зустрічаються гіперпосилання на трактати «Занепад Європи» О. Шпенглера і «Homo ludens» Й. Гейзінги. Значна увага приділена характеристиці «фейлетонної» доби, яка ототожнюється з сучасністю Г. Гессе, тоді як основна дія роману розміщена в невизначеному майбутньому. Еліта врятувалася від масового суспільства за допомогою втечі, створивши державу в державі — провінцію Касталія. Але герметично розмежувати масу та еліту не вдалося. Магістр Гри Йозеф Кнехт, головний герой роману, пережив акт пробудження й прагнення повернутися в світ, щоб служити тій самій масовій людині. Відбулася втеча від втечі, що означало повернення еліти до служіння своєму народові.
Романом «Игра в бисер» (1943) Г. Гессе откликнулся на дискуссию европейских интеллектуалов об отношениях массового общества и элиты. Роман написан как ответ на книгу Х. Ортеги-и-Гассета «Бунт масс»; в нем встречаются гиперссылки на трактат «Закат Европы» О. Шпенглера і «Homo ludens» И. Хейзинги. Значительное внимание уделено характеристике «фельетонной» эпохи, которая отождествлена с современностью Г. Гессе, тогда как основное действие романа разворачивается в неопределенном будущем. Элита спаслась от массового общества посредством бегства, создав государство в государстве — провинцию Касталию. Но герметично размежевать массу и элиту не удалось. Магистр Игры Йозеф Кнехт, главный герой романа, пережил акт пробуждения и стремится вернуться в мир, чтобы служить тому самому массовому человеку. Произошло бегство от бегства, что означало возвращение элиты к служению своему народу.
Романом «Гра в бісер» (1943) Г. Гессе відгукнувся на дискусію європейських інтелектуалів про стосунки масового суспільства та еліти. Роман ніби написаний як відповідь на книжку Х. Ортеги-і-Гассета «Повстання мас»; у ньому зустрічаються гіперпосилання на трактати «Занепад Європи» О. Шпенглера і «Homo ludens» Й. Гейзінги. Значна увага приділена характеристиці «фейлетонної» доби, яка ототожнюється з сучасністю Г. Гессе, тоді як основна дія роману розміщена в невизначеному майбутньому. Еліта врятувалася від масового суспільства за допомогою втечі, створивши державу в державі — провінцію Касталія. Але герметично розмежувати масу та еліту не вдалося. Магістр Гри Йозеф Кнехт, головний герой роману, пережив акт пробудження й прагнення повернутися в світ, щоб служити тій самій масовій людині. Відбулася втеча від втечі, що означало повернення еліти до служіння своєму народові.
Appears in Collections: Філологічні трактати

Views

Canada Canada
1
China China
3
France France
1
Germany Germany
37889
Greece Greece
1
Ireland Ireland
345872
Italy Italy
1
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
970
Russia Russia
1
Singapore Singapore
1
Sweden Sweden
75778
Ukraine Ukraine
85868340
United Kingdom United Kingdom
16725392
United States United States
221065658
Unknown Country Unknown Country
32143064

Downloads

China China
2
France France
435
Germany Germany
3
India India
1
Ireland Ireland
1
Lithuania Lithuania
1
Norway Norway
1
Puerto Rico Puerto Rico
1
Romania Romania
1
Russia Russia
12
Ukraine Ukraine
221065656
United Kingdom United Kingdom
16725390
United States United States
221065660
Unknown Country Unknown Country
27

Files

File Size Format Downloads
Mykhailyn_elite.pdf 473,07 kB Adobe PDF 458857191

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.