Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/46260
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Особливості механізму реагування при шкірних проявах алергічних реакцій у дітей раннього віку в умовах великого промислового регіону
Other Titles Особенности механизма реагирования при кожных проявлениях аллергических реакций у детей раннего возраста в условиях крупного промышленного региона
Features of response mechanism in skin manifestations of allergic reactions in infants in a large industrial region
Authors Врублевська, C.В.
Мілько, Г.А.
Keywords немовлята
гіперчутливість
алергени
IgE
IgG4
младенцы
гиперчувствительность
аллергены
Infants
hypersensitivity
allergens
Type Article
Date of Issue 2016
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/46260
Publisher Сумський державний університет
License
Citation Врублевська, C.В. Особливості механізму реагування при шкірних проявах алергічних реакцій у дітей раннього віку в умовах великого промислового регіону [Текст] / C.В. Врублевська, Г.А. Мілько // Журнал клінічних та експериментальних медичних досліджень. - 2016. - Т. 4, № 2. - С. 217-225.
Abstract З метою визначення особливостей механізму реагування при клінічних проявах шкірних алергічних симптомів у 623 дітей віком від 0–3 років великого промислового регіону (Запорізька, Одеська, Херсонська області) ми визначали рівень IgE, IgG4 імунофермент-ним методом із використанням ELISA-аналізатора «Immulyte 2000» і набору реагентів фірми «Siemens» (Німеччина). Одержані дані були оброблені за допомогою математичних статистичних даних в Statistica для Windows. Результати. Серед 623 дітей з клінічними проявами алергічних реакцій лише 239 (38,36 %) мали IgG4-, IgE-залежні типу алергічних реакцій у дітей. Серед 323 (51,84 %) загальне і конкретне IgE, IgG4, еозинофілів катіонних білків були в межах вікової норми. Висновки. Максимальний рівень гіперсенсибілізації виявлено до харчових алергенів (переважно до протеїнів курячого яйця і ко-ров'ячого молока) і інгаляційних алергенів (переважно в епідерма-льних алергенів домашніх тварин і побутових алергенів). Наявність великої кількості новонароджених із IgE-, IgG4-незалежним механі-змом реагування (323 дитини, 51,85 %) потребує подальшого ви-вчення неатопічних алергічних реакцій у дітей раннього віку.
С целью определения особенностей механизма реагирования при клинических проявлениях кожных аллергических симптомов у 623 детей в возрасте от 0–3 лет крупного промышленного региона (Запорожская, Одесская, Херсонская области) мы определяли уровень IgE, IgG4 иммуноферментным методом с использованием ELISA-анализатора «Immulyte 2000» и набора реагентов фирмы «Siemens» (Германия). Полученные данные были обработаны с помощью математических статистических данных в Statistica для Windows. Результаты. Среди 623 детей с клиническими проявлениями аллергических реакций только 239 (38,36 %) имели IgG4-, IgE-зависимые типа аллергических реакций у детей. Среди 323 (51,84 %) общее и конкретное IgE, IgG4, эозинофилов катионных белков были в пределах возрастной нормы. Выводы. Максимальный уровень гиперсенсибилизации выявлен к пищевым аллергенам (преимущественно к протеинам куриного яйца и коровьего молока) и ингаляционным аллергенам (преимущественно к эпидермальным аллергенам домашних животных и бытовых аллергенов). Наличие большого количества новорожденных с IgE-, IgG4-независимым механизмом реагирования (323 ребенка, 51,85 %) нуждается в дальнейшем изучении неатопических аллергических реакций у детей раннего возраста.
According to the Ministry of Health of Ukraine (2013) there are 43 930 children with asthma registered only in Ukraine. The most numerous are the regions with unfavorable ecological situation: Donetsk, Zaporіzhzhya, Dnipropetrovsk, Kharkov and Kyiv regions. The increase of allergic diseases requires further study of its formation mechanisms and improvement of complex primary prevention. Objective. To investigate the cause and spectrum of allergens in infants of Zaporіzhzhya region compared with data of Ukraine and Europe sources and to adapt complex methods of prevention in infants with risk of development of allergic reactions for Zaporіzhzhya region. Materials and methods. We investigated the features of the mechanism of response in 623 children aged 0–3 years in a large industrial region (Zaporizhzhya, Odesa, Kherson regions) with clinical manifestations of cutaneous allergic symptoms. The level of specific IgE and IgG4 were determined by ELISA using analyzer "Immulyte 2000" and a set of reagents firm «Siemens» (Germany)." The data obtained were processed by mathematical statistics in Statistica for Windows. Results. Among 623 infants with clinical manifestations of allergic reactions only 239 (38.36 %) had IgE-dependent type allergic reactions in infants. Among 323 (51.84 %) of infants the total and specific IgE, eosinophil cationic protein were within the age norm. It was found that among children with clinical manifestations of atopic diseases of the skin maximum hypersensibilization to food allergens was mainly due to chicken egg protein (34.48 %) and cow's milk (25 %) – in children younger than 2 years. It is lower in children after 3 years of life. Maximum exposure to inhaled allergens hypersensibilization is significantly increasing to 3 years mainly to epidermal allergens pets and household allergens (29 %).
Appears in Collections: Журнал клінічних та експериментальних медичних досліджень (2013-2018)

Views

Belarus Belarus
1
Canada Canada
1
China China
1
France France
2
Germany Germany
2
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
567
Nigeria Nigeria
2
Ukraine Ukraine
160
United Kingdom United Kingdom
2264
United States United States
378
Unknown Country Unknown Country
16

Downloads

Croatia Croatia
1
Germany Germany
3
Romania Romania
1
Ukraine Ukraine
159
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
3
Unknown Country Unknown Country
3

Files

File Size Format Downloads
Vrublevska_Milko.pdf 637,69 kB Adobe PDF 171

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.