Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/64430
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Рання діагностика дисбіотичних порушень порожнини рота
Other Titles Early diagnostics of oral cavity dysbiotic violations
Authors Лобань, Г.А.
Петрушанко, Т.О.
Череда, В.В.
ORCID
Keywords ротова порожнина
ротовая полость
oral cavity
Type Conference Papers
Date of Issue 2017
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/64430
Publisher Сумський державний університет
License
Citation Лобань, Г.А. Рання діагностика дисбіотичних порушень порожнини рота [Текст] / Г.А. Лобань, Т.О. Петрушанко, В.В. Череда // Інфекційні хвороби в практиці лікаря-інтерніста: сучасні аспекти : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, м. Суми, 25-26 травня 2017 р. / Редкол.: М.Д. Чемич, В.В. Ільїна, Л.В. Мороз та ін. - Суми : СумДУ, 2017. - С. 158-160.
Abstract Ротова порожнина є унікальною екологічною системою, яку колонізують багаточисельні види мікроорганізмів, що вегетують на слизових оболонках і поверхні зубів. Мікробіота підкоряється законам функціонування екосистем у природі та формується під впливом ряду факторів. Формування екосистеми резидентної мікрофлори пов'язано з фізіологічними особливостями всього організму в цілому і ротової порожнини зокрема, такими як особливості будови порожнини рота, склад слини і швидкість її утворення, особливості харчування, шкідливі звички, спадковість.Резидентна мікрофлора, що асоційована із слизовою оболонкою, виконує важливі функції, забезпечуючи колонізаційну резистентність порожнини рота та гомеостаз організму в цілому. Кількісні та якісні порушення біоплівки призводять до виникнення дисбіотичних змін і, як наслідок, розвитку захворювань порожнини рота, таких як карієс та запальні захворювання пародонта. Актуальність діагностики та ризику розвитку основних стоматологічних захворювань обумовлена низкою медико-соціальних факторів, зокрема високою частотою розвитку карієсу, гінгівіту та пародонтиту у найбільш соціально активному віці. У практичній охороні здоров’я діагностика запальних захворювань ясен базується головним чином лише на клінічному обстеженні хворих. Але ріст розповсюдженості цієї патології серед населення і все більш молодий вік хворих свідчить про те, що існуючі методи діагностики та прогнозування недосконалі, а методи лікування недостатньо ефективні.
The method of oral mucosa colonization resistance screening assessment were developed and tested. Catarrhal gingivitis and caries develop in conditions of low colonization resistance and disbiosis of gums sulcus biofilm residential microflora.
Appears in Collections: Наукові видання (НН МІ)

Views

Greece Greece
1
Ireland Ireland
1272
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
1
Sweden Sweden
1
Ukraine Ukraine
8025
United Kingdom United Kingdom
4110
United States United States
15963
Unknown Country Unknown Country
9

Downloads

China China
3
Ireland Ireland
1
Lithuania Lithuania
1
Ukraine Ukraine
15963
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
29384
Unknown Country Unknown Country
7

Files

File Size Format Downloads
Loban_Petrushanko_Chereda.pdf 1,43 MB Adobe PDF 45360

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.