Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/93950
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Мова та культурна багатомовність: дослідження взаємодії мов та культур в сучасному світі
Other Titles Language and Cultural Multilingualism: Exploring the Interaction of Languages and Culture in the Modern World
Authors Аліфіровець, М.М.
ORCID
Keywords мова
language
міжкультурна комунікація
Intercultural communication
глобалізація
globalization
стереотипи
stereotypes
мовна компетенція
language competence
переклад
translation
синтаксис
syntax
фразеологізми
phraseologisms
переклад драматичних художніх текстів
translation of dramatic artistic texts
Type Masters thesis
Date of Issue 2023
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/93950
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Аліфіровець М. М. Мова та культурна багатомовність: дослідження взаємодії мов та культур в сучасному світі : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 035 – філологія / наук. кер. С. О. Швачко. Суми : Сумський державний університет, 2023. 96 с.
Abstract Дослідження вивчає складний зв’язок між мовою та культурою, наголошуючи на тому, як мова діє не лише як інструмент спілкування, а й як сховище культурної інформації. Стаття заглиблюється в два основні аспекти: словниковий запас відображає навколишнє середовище та граматичний прояв культурного мислення. Він дає детальний аналіз того, як словниковий запас мови охоплює культурні нюанси, наводячи приклади, як-от численні слова в ескімоській мові для позначення снігу та різноманітні терміни в арабській мові для позначення верблюдів. Подібним чином він досліджує, як граматика відображає культурне пізнання, пов’язуючи розвинені відмінки зі зв’язком із світом, а розвинені часи – з минулим, теперішнім і майбутнім. Ця стаття пропонує новий підхід, з’ясовуючи роль мови як фасилітатора культурного розвитку. Це підкреслює ключову роль мови у сприянні комунікації, сприянні обміну ідеями, знаннями та досвідом, таким чином роблячи значний внесок у культурну еволюцію. Мета цієї статті полягає в тому, щоб висвітлити симбіотичний зв’язок між мовою та культурою, наголошуючи на тому, як мова не тільки відображає, але й формує культуру. Він зосереджений на аналізі того, як культурні елементи проникають у мовне вираження, впливаючи на лексико-семантичні, граматичні та етикетні аспекти. У цій статті досліджується, як культурні коди, що містять невербальні та вербальні сигнали, допомагають комунікації в рамках певної культури, підкреслюючи їх значення для розуміння та уникнення конфліктів. Крім того, він підкреслює ключову роль мовної ввічливості та табу у сприянні ефективній міжкультурній комунікації, наголошуючи на необхідності розуміння цих нюансів для плідної взаємодії. Методологічно стаття обґрунтовує свої твердження останніми дослідженнями, наголошуючи на глибокому впливі лінгвістичної інтеграції на культурну комунікацію. Він досліджує переваги та недоліки, проливаючи світло на її вплив на особисті, професійні та культурні аспекти.
The study examines the complex relationship between language and culture, emphasizing how language functions not only as a tool of communication but also as a repository of cultural information. The article delves into two main aspects: vocabulary reflects the environment and grammatical manifestation of cultural thinking. He provides a detailed analysis of how the language's vocabulary accommodates cultural nuances, citing examples such as the numerous words in Eskimo for snow and the variety of terms in Arabic for camels. Similarly, he explores how grammar reflects cultural cognition, linking advanced cases to connection to the world, and advanced tenses to past, present, and future.This article offers a new approach by elucidating the role of language as a facilitator of cultural development. This highlights the key role of language in facilitating communication, facilitating the exchange of ideas, knowledge and experience, thus making a significant contribution to cultural evolution. The purpose of this article is to highlight the symbiotic relationship between language and culture, emphasizing how language not only reflects but also shapes culture. It focuses on the analysis of how cultural elements penetrate into linguistic expression, affecting lexical-semantic, grammatical and etiquette aspects.
Appears in Collections: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (ІФСК)

Views

China China
1
Singapore Singapore
1
Ukraine Ukraine
83
United States United States
82
Unknown Country Unknown Country
59

Downloads

China China
1
Ukraine Ukraine
82
United States United States
227
Unknown Country Unknown Country
1

Files

File Size Format Downloads
Alifirovets_masters_thesis.pdf 622,75 kB Adobe PDF 311

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.