Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95528
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Мультигармонічні процеси в лазерах на вільних електронах клістронного типу
Other Titles Мультигармонічні лазери на вільних електронах клістронного типу з підсилювачем хвилі просторового заряду, кубічне нелінійне наближення
Authors Lysenko, Oleksandr Volodymyrovych (ЕлІТ)  
Volk, Yurii Yuriiovych  
Oleksiienko, Halyna Andriiivna  
Ilin, Stanislav Serhiiovych
Korovai, Mykhailo Oleksandrovych
ORCID http://orcid.org/0000-0001-6925-4007
http://orcid.org/0000-0002-0262-762X
http://orcid.org/0000-0002-0274-5095
Keywords електростатичний ондулятор
інкременти зростання хвиль
параметричний резонанс
супергетеродинний лазер на вільних електронах
хвилі просторового заряду
electrostatic undulator
increments of wave growth
parametric resonance
superheterodyne free electron laser
space charge waves
Type Technical Report
Date of Issue 2022
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95528
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Мультигармонічні процеси в лазерах на вільних електронах клістронного типу = Мультигармонічні лазери на вільних електронах клістронного типу з підсилювачем хвилі просторового заряду, кубічне нелінійне наближення : звіт про НДР (проміжний) / кер. О. В. Лисенко. Суми : Сумський державний університет, 2022. 23 с. № 0120U102140.
Abstract Об’єкт дослідження – процеси випромінювання електромагнітних хвиль релятивістськими електронними пучками (РЕП) в мультигармонічних лазерах на вільних електронах (ЛВЕ) клістронного типу з підсилювачем хвилі просторового заряду. Предмет дослідження – динаміка хвиль просторового заряду (ХПЗ) в секції підсилення хвилі просторового заряду в мультигармонічних ЛВЕ клістронного типу з урахуванням множинних трихвильових параметричних взаємодій. Мета роботи – встановлення основних фізичних закономірностей, що пов’язані з формуванням у секції підсилення мультигармонічних ЛВЕ клістронного типу потужної мультигармонічної хвилі просторового заряду. Методи дослідження – у роботі використали квазігідродинамічне рівняння, рівняння неперервності та рівняння Максвела. Для розв’язання задач руху та рівняння неперервності застосовували метод усереднених характеристик. Для розв’язання польової задачі використовували метод повільно змінних амплітуд. Також застосовували стандартні числові методи. В рамках кубічного нелінійного наближення проведено аналіз динаміки мультигармонічних хвиль ХПЗ у секції підсилення супергетеродинного ЛВЕ з поздовжнім електростатичним ондулятором. Враховано мультигармонічність поля накачки, прийнято до уваги ефект генерації додаткового електростатичного поля накачки. Показано, що у досліджуваній системі реалізуються множинні параметричні резонанси двох типів. Продемонстровано, що резонансні взаємодії другого типу істотно зменшують рівні насичення хвиль ХПЗ. З'ясовано, що генерація вищих гармонік хвиль ХПЗ визначається винятково множинними резонансними взаємодіями другого типу. Визначені довжини системи, на яких інкременти зростання хвиль не залежать від частот підсилюваних хвиль, різниця початкових фаз практично не змінюється. Запропоновано використовувати цю властивість для підсилення мультигармонічної ХПЗ із широким частотним спектром без зміни його форми. З'ясовано, що в досліджуваній системі генерується додаткове періодично реверсивне електростатичне поле, що істотно збільшує результуюче поле накачки (на 30%).
Appears in Collections: Звіти з наукових досліджень

Views

China China
1
United States United States
26
Unknown Country Unknown Country
3

Downloads

United States United States
25

Files

File Size Format Downloads
Lysenko_zvit_2022.pdf 554,49 kB Adobe PDF 25

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.