Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою
No Thumbnail Available
Date
2021
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Сумський державний університет
Theses
Date of Defense
Scientific Director
Speciality
Date of Presentation
Abstract
Крохмаль – один з найбільш розповсюджених полісахаридів, хімічний склад
якого аналогічний целюлозі, та має такі переваги порівняно з іншими природними
полімерами:
- широка сировинна база наявна в багатьох країнах.
- відносна простота хімічної модифікації для надання йому корисних у
практиці властивостей.
- швидка (щорічна) відновлюваність сировини для його одержання.
- менша порівняно з целюлозою вартість.
Реакція крохмалю з азотною кислотою призводить до утворення нітрату
крохмалю. Останній використовується в якості вибухової речовини або для
виготовлення бездимних порохів та інших полімерних матеріалів, в яких може
слугувати замінником нітрату целюлози [1].
На практиці для нітрування крохмалю використовують нітрувальну суміш,
яка складається з азотної та сірчаної кислот [2-3]. Однак така технологія
призводить до утворення сірчанокислих ефірів в одержуваному нітраті крохмалю,
які знижують його хімічну стійкість. Ця проблема може бути вирішена при
використанні в якості нітрувального середовища однієї азотної кислоти. Для
створення такої технології необхідно знати закономірності нітрування крохмалю
тільки азотною кислотою. В той же час інформація про зміну хімічного складу
крохмалю, що нітрується, відсутня. Таку зміну можливо визначити за допомогою
ІЧ спектроскопії.
Метою цього дослідження є встановлення характеру змін ІЧ спектру
крохмалю, який нітрується азотною кислотою та зв’язку цих змін з хімічним
складом молекул одержуваного нітрату крохмалю.
Keywords
крохмаль, зміни ІЧ спектру крохмалю, нітрування азотною кислотою, starch, changes in the IR spectrum of starch, nitration with nitric acid
Citation
Тищенко С. Д., Лукашов В. К. Зміни ІЧ спектру крохмалю при його нітруванні азотною кислотою // Хімічна технологія: наука, економіка та виробництво : збірник наукових праць V Міжнародної науково-практичної конференції, м. Шостка, 20-22 жовтня 2021 р. Суми : Сумський державний університет, 2021. С. 65-68.