Навчально-науковий медичний інститут (НН МІ)

Permanent URI for this communityhttps://devessuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/40

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item
    Засоби фізичної реабілітації у профілактиці спортивних травм плеча
    (Київський Університет імені Бориса Грінченка, 2023) Єжова, Ольга Олександрівна; Ежова, Ольга Александровна; Yezhova, Olha Oleksandrivna; Бабенко, Яна Анатоліївна; Бабенко, Яна Анатольевна; Babenko, Yana Anatoliivna
    За принципом PICO здійснено пошук наукових статей у наукометричних базах даних Web of Science за останні п’ять років (2018-2023 рр.) з початкового терміну «sports shoulder injury». Аналіз обраних статей дозволяє стверджувати, що для профілактики та фізичної терапії травм плечового суглобу рекомендовано використання таких терапевтичних вправ: пропріоцептивні, вправи з опором, ізометричні, пліометричні, вправи для верхніх кінцівок з закритим та відкритим кінематичними ланцюгами, пасивні вправи та спеціалізовані спортивні вправи (залежно від виду спорту). Серед терапевтичних вправ для профілактики спортивних вправ плеча перспективними вважаємо пропріоцептивні, ізометричні, пліометричні, вправи з опором, вправи з відкритим і закритим кінематичним ланцюгом. Перспективним є дослідження ефективності поєднання терапевтичних вправ з іншими засобами фізичної реабілітації, зокрема, кінезіотейпуванням.
  • Item
    Reasoning for phagoprophylaxis of food toxicosis of bacterial etiology
    (Aluna, 2020) Піхтірьова, Аліна Володимирівна; Пихтирева, Алина Владимировна; Pikhtirova, Alina Volodymyrivna; Pecka-Kiełb, E.
    Пряма загроза здоров’ю та добробуту людей – бактерії та продукти їх життєдіяльності. Вони є причиною величезних економічних збитків спричинених зниженням працездатності людей та псуванням харчових продуктів. У епоху широкого та практично безконтрольного використання різноманітних (не завжди безпечних для людини) засобів для боротьби з бактеріальною забрудненістю, питання використання фагів з метою контролю бактеріального обсіменіння харчових продуктів стає особливо важливим. Бактерії мають безліч пристосувальних механізмів, здатні відносно швидко пристосовуватися до впливу бактеріоцидів та бактеріостатиків різного походження, але подолати природних суперників для них не є можливим. Бактеріофаги (фаги) або ‘bacteria eater’ – природні вбивці бактерій. Незважаючи на різні (ліричний та лізигенний) цикли розвитку, зустріч бактерії з фагом неминуче закінчується загибеллю бактеріальної клітини. Безперечно, залишаються деякі проблеми пов’язані з розробкою та використанням фагових препаратів спрямованих на підвищення безпечності харчових продуктів. Але очевидним є факт, що бактеріофаговий біоконтроль залишається економічно, екологічно та біологічно дуже привабливим методом усунення хвороботворних бактерій з продуктів харчування.