Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/88640
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Доповідь В. М. Хижнякова Чернігівському губернському земському зібранню щодо покращення організації початкової народної освіти як джерело з історії земського ліберального руху на півночі Лівобережної України (80-ті рр. ХІХ ст.)
Authors Котельницький, Н.А.
ORCID
Keywords північна Україна
історія земського лібералізму
українська історіографія
northern Ukraine
the history of zemstvo liberalism
Ukrainian historiography
Type Conference Papers
Date of Issue 2022
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/88640
Publisher Сумський державний університет
License In Copyright
Citation Котельницький Н. А. Доповідь В. М. Хижнякова Чернігівському губернському земському зібранню щодо покращення організації початкової народної освіти як джерело з історії земського ліберального руху на півночі Лівобережної України (80-ті рр. ХІХ ст.) // Суспільно-політичні процеси в Україні та світі: історія, проблеми, перспективи : матеріали IX Всеукраїнської науково-практичної конференції, м. Суми, 29 квітня 2022 р. / редкол. : В. М. Власенко, А. В. Гончаренко, С. І. Дегтярьов та ін. Суми : Сумський державний університет, 2022. С. 68-74.
Abstract належить до актуальних, але вкрай маловідомих та малодосліджених проблем української історіографії. З огляду на це, виявлення та запровадження до міжнародного наукового обігу історичних першоджерел має першочергове значення, оскільки дозволяє дослідникам сформувати необхідний джерельний корпус для дослідження цієї течії визвольного руху у Російськїй імперії другої половини ХІХ ст. Яскравим прикладом у цьому відношенні можна вважати творчий спадок члена земської ліберальної партії Північного Лівобережжя - Василя Михайловича Хижнякова (1842-1917) [1]. У ході тривалих наукових пошуків нам вдалося віднайти низку його праць та рукописів, які хоч і були опубліковані, але так і залишились без належної уваги та вивчення як сучасниками, так і нащадками. Метою цієї публікації є запровадження до міжнародного наукового обігу та контент - аналіз авторського рукопису В.Хижнякова - "Доклад Черниговскому губернскому земскому собранию губернской земской управы об участии губернского земства в мерах о лучшей организации начального народного образования в губернии".
Appears in Collections: Наукові видання (ННІП)

Views

China China
1
Ireland Ireland
99
Ukraine Ukraine
700
United Kingdom United Kingdom
299
United States United States
1399

Downloads

Ukraine Ukraine
1399
United States United States
1399

Files

File Size Format Downloads
Kotelnytskyi_zemskyi_liberalizm.pdf 223,76 kB Adobe PDF 2798

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.