Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/88766
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Джерела з історії вищої освіти в Україні у другій половині ХІХ ст. (на прикладі Харківського імператорського університету)
Authors Lebid, Andrii Yevheniiovych  
Тимофєєва, Т.В.
ORCID http://orcid.org/0000-0001-9100-0273
Keywords історія вищої освіти в Україні
друга половина ХІХ ст.
Харківський імператорський університет
the history of higher education in Ukraine
друга половина ХІХ ст.
Kharkiv Imperial University
Type Conference Papers
Date of Issue 2022
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/88766
Publisher Сумський державний університет
License In Copyright
Citation Лебідь А. Є., Тимофєєва Т. В. Джерела з історії вищої освіти в Україні у другій половині ХІХ ст. (на прикладі Харківського імператорського університету) // Суспільно-політичні процеси в Україні та світі: історія, проблеми, перспективи : матеріали IX Всеукраїнської науково-практичної конференції, м. Суми, 29 квітня 2022 р. / редкол. : В. М. Власенко, А. В. Гончаренко, С. І. Дегтярьов та ін. Суми : Сумський державний університет, 2022. С. 352-357.
Abstract Розуміння особливостей розвитку системи вищої освіти у Російській імперії ХІХ ст. безпосередньо залежить від наявності та доступності джерельної бази, що дозволяє всебічно проаналізувати історичні події та дати їм комплексну оцінку. З цього погляду важливим є комплексний аналіз джерел з історії вищої освіти України в складі Російської імперії, зокрема, тих, що містять відомості про учасників освітнього процесу (на нашому прикладі – Харківського імператорського університету). Аналіз історичних джерел уможливить дослідження різних аспектів університетського розвитку в Україні, зокрема, чисельності, соціального складу, релігійної приналежності тощо студентів Харківського імператорського університету, а також сторонніх слухачів, допущених до відвідування лекційних та інших занять. Доцільно відзначити, що українські університети у системі російської імперської вищої освіти формувалися, перш за все, не тільки і не стільки як науково-дослідні центри, скільки як соціальні інститути, де формувалася та виховувалася політична та духовна еліта держави. В контексті нашого дослідження проаналізуємо такий історичний документ як Списки студентів Харківського імператорського університету. Вони видруковувалися під різними назвами в університетській друкарні з 1840 р.
Appears in Collections: Наукові видання (ННІП)

Views

Germany Germany
6861
Ireland Ireland
550
Ukraine Ukraine
90026
United Kingdom United Kingdom
45013
United States United States
478673
Unknown Country Unknown Country
90025

Downloads

Ukraine Ukraine
90027
United States United States
90024
Unknown Country Unknown Country
1

Files

File Size Format Downloads
Lebid_vyshcha_osvita_Ukrainy.pdf 224,59 kB Adobe PDF 180052

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.