Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/92480
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Методика обґрунтування регіональної пріоритетності активізації економічного механізму державного управління продовольчою безпекою
Other Titles Methodology for justification of the regional priority activation of the economic mechanism public administration of food security
Authors Стеців, І.С.
ORCID
Keywords державне управління
економічний механізм
продовольча безпека
продовольчий сектор економіки
пріоритетність державної підтримки
public administration
economic mechanism
food security
food sector of the economy
priority of state support
Type Article
Date of Issue 2023
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/92480
Publisher Сумський державний університет
License Creative Commons Attribution 4.0 International License
Citation Стеців, І. (2023). МЕТОДИКА ОБҐРУНТУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРІОРИТЕТНОСТІ АКТИВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЮ БЕЗПЕКОЮ. Mechanism of an Economic Regulation, (2(100), 62-66. https://doi.org/10.32782/mer.2023.100.10
Abstract У статті досліджено проблеми забезпечення продовольчої безпеки під час війни в Україні. Доведено необхідність обґрунтованого визначення першочергових напрямів активізації економічного механізму державного управління для виходу із продовольчої кризи. Розроблено методику обґрунтування регіональної пріоритетності активізації економічного механізму державного управління продовольчою безпекою, яка інтегрує інформацію, про стратегічно важливі для забезпечення продовольчої безпеки регіони України та стан підприємств продовольчого сектору у розрізі областей в умовах війни. Запропонована методика базується на трьох основних етах: 1-ший – аналітична оцінка показників регіонального лідерства з виробництва стратегічно важливих видів продукції до початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України; 2-гий – аналітична оцінка стану підприємств продовольчого сектору в умовах війни, 3-тій - визначення регіональних рівнів пріоритетності із врахуванням стратегічно важливих для забезпечення продовольчої безпеки областей та регіональних характеристик продовольчого сектору. Охарактеризовано 4-ри умовні типи областей за двома коефіцієнтами регіональної пріоритетності та візуалізовано 3 рівні регіональної пріоритетності за цих умов. Запропоновано використовувати рейтинговий коефіцієнт регіональної пріоритетності у системі моніторингу економічного механізму державного управління продовольчою безпекою для дослідження змін у пріоритетах державної підтримки за рахунок різних факторів.
Ensuring the functioning of vital branches of the national economy in wartime is a priority area of state administration. The increase in the number of victims of the armed invasion of the regions of Ukraine caused the destabilization of the economic situation and the beginning of the food crisis. Along with the restoration of the territorial integrity of Ukraine, there are issues of activation of the economic mechanism of state management of food security in priority directions. The implementation of such an approach requires the development of a methodology for substantiating regional priorities, which will be based on the study of strategically important regions for ensuring food security in the pre-war period, a detailed analysis of the state of the food sector during the war, and the determination of priority directions for the application of the economic mechanism of state management to overcome the rapidly growing food crisis. The article examines the problems of ensuring food security during the war in Ukraine. The need for a well-founded determination of the priority directions for activation of the economic mechanism of state administration to get out of the food crisis has been proven. A methodology for substantiating the regional priority of activation of the economic mechanism of state management of food security has been developed, which integrates information about strategically important regions of Ukraine for ensuring food security and the state of food sector enterprises in a section of regions in war conditions. The proposed methodology is based on three main stages: 1st – analytical assessment of indicators of regional leadership in the production of strategically important types of products before the start of a full-scale invasion of Russian troops on the territory of Ukraine; 2nd – analytical assessment of the state of food sector enterprises in war conditions, 3rd – determination of regional priority levels, taking into account areas strategically important for ensuring food security and regional characteristics of the food sector. 4 conditional types of regions are characterized according to two coefficients of regional priority and 3 levels of regional priority are visualized under these conditions. It is proposed to use the rating coefficient of regional priority in the monitoring system of the economic mechanism of state management of food security to study changes in the priorities of state support due to various factors.
Appears in Collections: Механізм регулювання економіки (Mechanism of Economic Regulation)

Views

China China
1
Ireland Ireland
6
Ukraine Ukraine
1049
United Kingdom United Kingdom
58
United States United States
1966
Unknown Country Unknown Country
132

Downloads

China China
1
Germany Germany
1
Ukraine Ukraine
1051
United States United States
720

Files

File Size Format Downloads
Stetsiv_mer_2_2023.pdf 847,93 kB Adobe PDF 1773

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.