Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/94002
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Characteristics of the accounting system at companies
Other Titles Характеристика системи бухгалтерського обліку на підприємствах
Authors Onyshchenko, V.Ye.
Zahorelska, T.Yu.
Masliuk, K.O.
ORCID
Keywords бухгалтерський облік
оподаткування
управління підприємством
система бухгалтерського обліку
фінансова звітність
accounting
taxation
company management
accounting system
financial reporting
Type Article
Date of Issue 2023
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/94002
Publisher Sumy State University
License Creative Commons Attribution 4.0 International License
Citation Onyshchenko, V., Zahorelska, T., & Masliuk, K. (2023). CHARACTERISTICS OF THE ACCOUNTING SYSTEM AT COMPANIES. Mechanism of an Economic Regulation, (4(102), 35-40. https://doi.org/10.32782/mer.2023.102.06
Abstract У статті дано характеристику основних рис сучасної системи бухгалтерського обліку та проведено оцінку впливу чин-ників його розвитку на рівні підприємства з позиції бухгалтерів-практиків. Бухгалтерський облік є обов’язковим для всіх під-приємств та є основою для управління фінансовими ресурсами підприємства. У сучасних умовах система бухгалтерського обліку постійно розвивається, що пов’язане з інтеграційними процесами, інтенсивним розвитком технологій та зростанням глобалізації, тому тема дослідження є актуальною для всіх суб’єктів господарювання, а також для бухгалтерів, подат-ківців, тощо. У роботі використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: монографічне обстеження, опи-тування, узагальнення, систематизація, аналіз, синтез. Досліджено вплив комп’ютеризації на бухгалтерський облік. Пози-тивні наслідки полягають у розширенні можливостей обліку, підвищенні його ефективності та якості. Негативні наслідки пов’язані з підвищенням вартості обліку, можливістю помилок і збоїв, появі нових функцій у бухгалтера. Виділено ключові особливості комп’ютерної форми обліку та визначено, що комп’ютери змінили не тільки форму обліку, але і його зміст. Проаналізовано питання розмежування фінансового і податкового обліку в Україні. Для вирішення проблем, пов’язаних з цим розмежуванням, пропонується вжити комплексних заходів, включаючи розробку єдиного стандарту фінансового обліку, створення ефективної системи аудиту та впровадження єдиної інформаційної бази податкових норм. Розглянуто виклики бухгалтерському обліку з огляду на інтеграційні процеси в Україні. З одного боку, створюються додаткові вимоги до обліку та звітності, з іншого – надаються нові можливості для розвитку бізнесу та підвищення конкурентоспроможності. Визна-чені проблемні питання сучасного бухгалтерського обліку, серед яких складність регуляторного середовища, відповідальність бухгалтера, підвищення ризику зловживання, розвиток технологій, необхідність додаткової кваліфікації для бухгалтера, потреба в стандартизації підходів та форматів фінансової звітності, ускладнення облікових вимог, пов’язане з розвитком глобальної економіки. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення методів ведення бухгалтер-ського обліку та підготовки фінансової звітності, підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами, розробки заходів для вирішення проблемних питань обліку.
The article describes the main features of the contemporary accounting system and evaluates the impact of its development factors at the company level from the perspective of practicing accountants. In particular, the authors examine the influence of information technologies on the organization of accounting; the tendency to separate tax and financial accounting; overloading of the accounting regulatory framework, changes in accounting related to integration processes in Ukraine. In addition, the study defines the problems of contemporary accounting, including: the complexity of the regulatory and legal framework; risk of abuse; development of informa-tion technologies; the need for additional accountant qualifications; the need to standardize rules and formats of financial reporting; the complication of accounting associated with the development of the world economy. The authors proposed directions for solving problems of the accounting system.
Appears in Collections: Механізм регулювання економіки (Mechanism of Economic Regulation)

Views

China China
1
Singapore Singapore
1
Ukraine Ukraine
8
United States United States
18
Unknown Country Unknown Country
1

Downloads

China China
1
Ukraine Ukraine
1
United States United States
30

Files

File Size Format Downloads
Onyshchenko_mer_4_2023.pdf 355,08 kB Adobe PDF 32

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.