Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95328
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Створення нових гранульованих матеріалів для ядерного палива та каталізаторів в активному гідродинамічному середовищі
Other Titles Узагальнення і оцінювання результатів науково-дослідних робіт
Authors Sklabinskyi, Vsevolod Ivanovych  
Skydanenko, Maksym Serhiiovych  
Liaposhchenko, Oleksandr Oleksandrovych  
Pavlenko, Ivan Volodymyrovych  
Ostroha, Ruslan Oleksiiovych  
Yukhymenko, Mykola Petrovych  
Yurchenko, Oleksandr Yuriiovych
Мандрика, О.О.
Москальчук, О.М.
Bondar, Dmytro Ivanovych
Serhiienko, Andrii Romanovych
Shmatenko, Viacheslav Anatoliiovych
Nichvolodin, Kostiantyn Vasylovych
ORCID http://orcid.org/0000-0001-9388-5861
http://orcid.org/0000-0002-0277-1867
http://orcid.org/0000-0002-6657-7051
http://orcid.org/0000-0002-6136-1040
http://orcid.org/0000-0003-0045-3416
http://orcid.org/0000-0002-1405-1269
Keywords віброгрануляція
vibrogranulation
гідродинаміка
hydrodynamics
гранула
granule
гранулоутворення
granulation
грануляція
sol-gel
золь-гель
granulation technology
технологія гранулювання
Type Technical Report
Date of Issue 2022
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95328
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Створення нових гранульованих матеріалів для ядерного палива та каталізаторів в активному гідродинамічному середовищі = Узагальнення і оцінювання результатів науково-дослідних робіт : звіт про НДР (остаточний) / кер. В. І. Склабінський. Суми : Сумський державний університет, 2022. 178 с. № 0120U102036.
Abstract Об`єкт дослідження – процес гранулоутворення нових матеріалів для ядерного палива та каталізаторів з покращеними властивостями. Мета роботи – формування наукових засад забезпечення технологічних умов створення нових гранульованих речовин, оксидів металів, зокрема для ядерного палива та каталізаторів, на золь-гельній основі шляхом інтенсифікації гідродинамічних і тепломасообмінних процесів за рахунок накладання зовнішнього вібраційного впливу. Методи дослідження. Основні теоретичні та експериментальні залежності, що описують гідродинамічні та тепломасообмінні процеси при гранулоутворенні, визначаються диференціальними методами математичного аналізу та інтегрального обчислення із застосуванням CAS-систем, комплексному застосуванні засобів вимірювання, проведення структурних досліджень, застосування САЕ-технологій та теорії гратчастих структур у поєднанні з методами параметричної ідентифікації, нелінійного та квазілінійного регресійного аналізу, а також засобів штучного інтелекту, зокрема, штучних нейронних мереж та генетичних алгоритмів. Під час проведення експериментальних досліджень застосовано сучасні засоби вимірювання параметрів дисперсності гранул і контролю витрат індукційним способом, системи безконтактних струмовихрових датчиків механічних коливань та їх спектральний аналіз, методи масспектрометрійного та оптико-емісійного аналізу, електроакустичної та ЯМР-спектрометрії, а також використано системи перетворювачів з подальшим трансформуванням сигналу із застосуванням апаратно-програмних засобів побудови комплексних систем автоматики, їх компіляції та програмування. Обґрунтовано можливості інтенсифікації гідромеханічних та тепломасообмінних процесів отримання нових гранульованих речовин за рахунок накладання віброакустичних коливань. Описано загальну методику експериментальних досліджень і моделювань, стратегічне та тактичне планування експериментів з описом експериментальних і дослідних установок. Розвинуто теоретичні основи моделювання процесу віброгрануляції дисперсних матеріалів за золь-гель технологією, розроблено моделі руху краплин, осадження золю в гелі, нанесення шару покриття на модельні мікросфери. Розроблено математичні моделі впливу активних гідродинамічних і тепломасообмінних режимів, проведено числове моделювання процесу вібраційної грануляції в активному гідродинамічному середовищі гелю із застосуванням сучасних CAE-технологій та засобів штучного інтелекту. За результатами експериментальних досліджень надано рекомендації щодо режимно-технологічної та апаратурно-конструктивної оптимізації процесу гранулоутворення за золь-гельною технологією. Наведено рекомендації з вибору та обґрунтування параметрів, що впливають на характеристики отриманого продукту за золь-гельною технологією.
Appears in Collections: Звіти з наукових досліджень

Views

Ukraine Ukraine
1
United States United States
6
Unknown Country Unknown Country
3

Downloads

Czechia Czechia
1
United States United States
1
Unknown Country Unknown Country
1

Files

File Size Format Downloads
Sklabinskyi_zvit_2022.pdf 7,27 MB Adobe PDF 3

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.