Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95383
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Програма фізичної терапії при вогнепально-осколкових пораненнях: кейс "посттравматична невропатія серединного нерва"
Authors Гарасимович, О.Г.
ORCID
Keywords бойові травми
combat injuries
нейропатія серединного та ліктьового нервів
neuropathy of the median and ulnar nerves
терапевтичні вправи
therapeutic exercises
Type Masters thesis
Date of Issue 2024
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95383
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Гарасимович О. Г. Програма фізичної терапії при вогнепально-осколкових пораненнях: кейс "посттравматична невропатія серединного нерва" : спец. 227 - фізична терапія, ерготерапія / наук. кер. О. О. Єжова. Суми : Сумський державний університет, 2024. 81 с.
Abstract У роботі описаний клінічний випадок пацієнта із посттравматичною невропатією серединного нерва внаслідок вогнепально-осколкового поранення. За результатами аналізу наукових джерел з’ясовано, що характер бойових травм пов'язаний з високоенергетичними чинниками та поранення характеризуються значними ушкодженнями структур і порушенням функцій організму. Найпоширенішими місцями поранення верхніх кінцівок є плече та передпліччя (37%), кисть, зап'ясток та пальці (33%). Серед найпоширеніших наслідків невропатії внаслідок мінно-вибухових та вогнепальних поранень є пошкодження анатомічної та фізіологічної цілісності нервів, різних видів чутливості, порушення рухових функцій, поява невропатичного та ноцицептивного болю. Для клінічного кейсу розроблена програма фізичної терапії, що складається з трьох окремих відповідно до етапів його реабілітації. У програму фізичної терапії на кожному з етапів реабілітації були включені такі засоби фізичної терапії як мануальні техніки для лівої кисті (масаж, постізометрична релаксація), кінезіотерапія (терапевтичні вправи різного типу), фізіотерапія (електростимуляція м’язів лівої верхньої кінцівки, грязі на ліву кисть), кінезіотейпування та додано ерготерапевтичні засоби. Доведена ефективність цієї індивідуальної програми фізичної терапії для пацієнта з посттравматичною невропатією серединного нерва внаслідок вогнепально-осколкового поранення. Ключові слова: бойові травми, нейропатія серединного та ліктьового нервів, терапевтичні вправи, преформовані чинники, електростимуляція, ерготерапія
Appears in Collections: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (НН МІ)

Views

Argentina Argentina
1
Ukraine Ukraine
62
United States United States
12
Unknown Country Unknown Country
230

Downloads

Germany Germany
8
Ukraine Ukraine
61
United States United States
59
Unknown Country Unknown Country
306

Files

File Size Format Downloads
Garasymovych_mag_rob.pdf 1.37 MB Adobe PDF 434

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.