Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95386
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Фізична терапія пацієнтів похилого віку з спастичністю м’язів верхніх кінцівок внаслідок ішемічного інсульту у гострому періоді
Authors Комоса, М.Р.
ORCID
Keywords фізична терапія
physical therapy
ішемічний інсульт
ischemic stroke
терапевтичні вправи
therapeutic exercises
верхні кінцівки
upper limbs
спастичність м’язів
muscle spasticity
Type Masters thesis
Date of Issue 2024
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95386
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Комоса М. Р. Фізична терапія пацієнтів похилого віку з спастичністю м’язів верхніх кінцівок внаслідок ішемічного інсульту у гострому періоді : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 227 - фізична терапія, ерготерапія / наук. кер. О. О. Єжова. Суми : Сумський державний університет, 2024. 55 с.
Abstract У представленій науковій роботі наведені загальні відомості про клінічну картину, методи діагностики та реабілітаційні заходи для пацієнтів похилого віку зі спастичністю м'язів верхніх кінцівок, що виникла внаслідок ішемічного інсульту у гострому періоді. Серед основних симптомів це: відсутність здатності пацієнта до самостійного догляду за собою та повноцінного контролю власного тіла, постійна непрохана активація м'язів через ураження мозку, порушення мобільності та здатності до переміщення. Основні методи діагностики: оцінка активного руху, оцінка опору пасивному руху, а також спостереження за наявністю спонтанних спазмів. При аналізі науково-методичної літератури були виявлені головні напрями фізичної терапії при даному ураженні: кінезіотерапія, лікувальний масаж, вправи для розслаблення м'язів і поліпшення рухових функцій, ручна терапія, аутогенне тренування, психологічна підтримка. Були визначені методи оцінювання функцій у пацієнтів, серед яких: ортостатична проба, що включає послідовне зміну положень від сидячого до стоячого, оцінка за шкалою Бартела. При синтезі літератури була складена програма фізичної терапії у осіб похилого віку зі спастичністю м'язів верхніх кінцівок, що виникла внаслідок ішемічного інсульту у гострому періоді. Програма була направлена на позбавлення болю та відновлення втрачених функцій верхніх кінцівок, а саме збільшення сили та тонусу м'язів, збільшення амплітуди рухів у суглобах та здатності повного самообслуговування. До програми були включені такі втручання: лікувальний масаж, індивідуальний підбір мануальних вправ та контроль навантаження. При проведенні аналізу кінцевих результатів були виявлені наступні результати: зменшення больових відчуттів, покращення більшості силових показників та амплітуди рухів у суглобах.
Appears in Collections: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (НН МІ)

Views

Australia Australia
1
Ukraine Ukraine
19
United States United States
50
Unknown Country Unknown Country
2

Downloads

Germany Germany
1
Ukraine Ukraine
4
United States United States
48

Files

File Size Format Downloads
Komosa_mag_rob.pdf 914.83 kB Adobe PDF 53

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.