Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/81113
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Reasoning for phagoprophylaxis of food toxicosis of bacterial etiology
Authors Pikhtirova, Alina Volodymyrivna
Pecka-Kiełb, E.
ORCID
Keywords бактеріофаг
бактериофаг
Bacteriophage
харчовий токсикоз
пищевой токсикоз
food toxicosis
профілактика
профилакика
prevention
Type Conference Papers
Date of Issue 2020
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/81113
Publisher Aluna
License Creative Commons Attribution - NonCommercial - NoDerivatives 4.0 International
Citation Pikhtirova A., Pecka-Kielb E. Reasoning for phagoprophylaxis of food toxicosis of bacterial etiology. International public health conference «Public Health in Ukraine – Modern Challenges and Developing Prospects», Аpril 23-24, 2020, Sumy, Ukraine. Wiadomosci Lekarskie. 73 (5): 1072.
Abstract Пряма загроза здоров’ю та добробуту людей – бактерії та продукти їх життєдіяльності. Вони є причиною величезних економічних збитків спричинених зниженням працездатності людей та псуванням харчових продуктів. У епоху широкого та практично безконтрольного використання різноманітних (не завжди безпечних для людини) засобів для боротьби з бактеріальною забрудненістю, питання використання фагів з метою контролю бактеріального обсіменіння харчових продуктів стає особливо важливим. Бактерії мають безліч пристосувальних механізмів, здатні відносно швидко пристосовуватися до впливу бактеріоцидів та бактеріостатиків різного походження, але подолати природних суперників для них не є можливим. Бактеріофаги (фаги) або ‘bacteria eater’ – природні вбивці бактерій. Незважаючи на різні (ліричний та лізигенний) цикли розвитку, зустріч бактерії з фагом неминуче закінчується загибеллю бактеріальної клітини. Безперечно, залишаються деякі проблеми пов’язані з розробкою та використанням фагових препаратів спрямованих на підвищення безпечності харчових продуктів. Але очевидним є факт, що бактеріофаговий біоконтроль залишається економічно, екологічно та біологічно дуже привабливим методом усунення хвороботворних бактерій з продуктів харчування.
Прямая угроза здоровью и благополучию людей – бактерии и продукты их жизнедеятельности. Они являются причиной огромных экономических убытков вызванных снижением работоспособности людей и порчей пищевых продуктов. В эпоху широкого и практически бесконтрольного использования различных (не всегда безопасных для человека) средств для борьбы с бактериальной загрязненностью, вопросы использования фагов с целью контроля бактериальной обсемененности продуктов питания становится особенно важным. Бактерии имеют множество приспособительных механизмов, способны относительно быстро приспосабливаться к воздействию бактериоцидив и бактериостатиков различного происхождения, но преодолеть природных соперников для них не представляется возможным. Бактериофаги (фаги) или "bacteria eater '- естественные убийцы бактерий. Несмотря на различные (лирический и лизигенний) циклы развития, встреча бактерии с фагом неизбежно заканчивается гибелью бактериальной клетки. Бесспорно, остаются некоторые проблемы, связанные с разработкой и использованием фаговых препаратов направленных на повышение безопасности пищевых продуктов. Но очевидным является факт, что бактериофаговий биоконтроль остается экономически, экологически и биологически очень привлекательным методом устранения болезнетворных бактерий из продуктов питания.
A direct threat to human health and well-being — bacteria and products of their activity. They are the cause of the huge economic losses caused by the decline in human efficiency and spoilage of food products. In an era of widespread and practically uncontrolled use of the various (not always safe for humans) ways to fight bacterial contamination, the question of phages using to control bacterial contamination of food becomes especially important. Bacteria have many adaptive mechanisms, able to adapt relatively quickly to the effects of bacteriocides and bacteriostats of various origins, but it is still not possible to overcome natural rivals. Bacteriophages (phages) or ‘bacteria eater’ – natural bacteria killers. Despite different (lytic and lysogenic) cycles of development, encounter of the bacterium with the phage inevitably ends with the death of the bacterial cell. There are, undoubtedly, some problems with the development and use of phage preparations aimed at improving food safety. But it is obvious that bacteriophage biocontrol remains an economically, environmentally and biologically very attractive method of eliminating pathogenic bacteria from food.
Appears in Collections: Наукові видання (НН МІ)

Views

China China
1
Czechia Czechia
42
France France
1
Greece Greece
1
Ireland Ireland
947
Lithuania Lithuania
1
Singapore Singapore
1
Sweden Sweden
1
Ukraine Ukraine
9429
United Kingdom United Kingdom
4150
United States United States
62909
Unknown Country Unknown Country
1
Vietnam Vietnam
114

Downloads

Algeria Algeria
1
Czechia Czechia
1
Hong Kong SAR China Hong Kong SAR China
1
Lithuania Lithuania
1
Ukraine Ukraine
18840
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
62909
Vietnam Vietnam
1

Files

File Size Format Downloads
Pikhtiriova_harchovii toxicoz.pdf 1,26 MB Adobe PDF 81755

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.