Reasoning for phagoprophylaxis of food toxicosis of bacterial etiology
No Thumbnail Available
Date
2020
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Aluna
Theses
Date of Defense
Scientific Director
Speciality
Date of Presentation
Abstract
Пряма загроза здоров’ю та добробуту людей – бактерії та продукти їх життєдіяльності. Вони є причиною величезних економічних збитків спричинених зниженням працездатності людей та псуванням харчових продуктів. У епоху широкого та практично безконтрольного використання різноманітних (не завжди безпечних для людини) засобів для боротьби з бактеріальною забрудненістю, питання використання фагів з метою контролю бактеріального обсіменіння харчових продуктів стає особливо важливим. Бактерії мають безліч пристосувальних механізмів, здатні відносно швидко пристосовуватися до впливу бактеріоцидів та бактеріостатиків різного походження, але подолати природних суперників для них не є можливим. Бактеріофаги (фаги) або ‘bacteria eater’ – природні вбивці бактерій. Незважаючи на різні (ліричний та лізигенний) цикли розвитку, зустріч бактерії з фагом неминуче закінчується загибеллю бактеріальної клітини.
Безперечно, залишаються деякі проблеми пов’язані з розробкою та використанням фагових препаратів спрямованих на підвищення безпечності харчових продуктів. Але очевидним є факт, що бактеріофаговий біоконтроль залишається економічно, екологічно та біологічно дуже привабливим методом усунення хвороботворних бактерій з продуктів харчування.
Прямая угроза здоровью и благополучию людей – бактерии и продукты их жизнедеятельности. Они являются причиной огромных экономических убытков вызванных снижением работоспособности людей и порчей пищевых продуктов. В эпоху широкого и практически бесконтрольного использования различных (не всегда безопасных для человека) средств для борьбы с бактериальной загрязненностью, вопросы использования фагов с целью контроля бактериальной обсемененности продуктов питания становится особенно важным. Бактерии имеют множество приспособительных механизмов, способны относительно быстро приспосабливаться к воздействию бактериоцидив и бактериостатиков различного происхождения, но преодолеть природных соперников для них не представляется возможным. Бактериофаги (фаги) или "bacteria eater '- естественные убийцы бактерий. Несмотря на различные (лирический и лизигенний) циклы развития, встреча бактерии с фагом неизбежно заканчивается гибелью бактериальной клетки. Бесспорно, остаются некоторые проблемы, связанные с разработкой и использованием фаговых препаратов направленных на повышение безопасности пищевых продуктов. Но очевидным является факт, что бактериофаговий биоконтроль остается экономически, экологически и биологически очень привлекательным методом устранения болезнетворных бактерий из продуктов питания.
A direct threat to human health and well-being — bacteria and products of their activity. They are the cause of the huge economic losses caused by the decline in human efficiency and spoilage of food products. In an era of widespread and practically uncontrolled use of the various (not always safe for humans) ways to fight bacterial contamination, the question of phages using to control bacterial contamination of food becomes especially important. Bacteria have many adaptive mechanisms, able to adapt relatively quickly to the effects of bacteriocides and bacteriostats of various origins, but it is still not possible to overcome natural rivals. Bacteriophages (phages) or ‘bacteria eater’ – natural bacteria killers. Despite different (lytic and lysogenic) cycles of development, encounter of the bacterium with the phage inevitably ends with the death of the bacterial cell. There are, undoubtedly, some problems with the development and use of phage preparations aimed at improving food safety. But it is obvious that bacteriophage biocontrol remains an economically, environmentally and biologically very attractive method of eliminating pathogenic bacteria from food.
Прямая угроза здоровью и благополучию людей – бактерии и продукты их жизнедеятельности. Они являются причиной огромных экономических убытков вызванных снижением работоспособности людей и порчей пищевых продуктов. В эпоху широкого и практически бесконтрольного использования различных (не всегда безопасных для человека) средств для борьбы с бактериальной загрязненностью, вопросы использования фагов с целью контроля бактериальной обсемененности продуктов питания становится особенно важным. Бактерии имеют множество приспособительных механизмов, способны относительно быстро приспосабливаться к воздействию бактериоцидив и бактериостатиков различного происхождения, но преодолеть природных соперников для них не представляется возможным. Бактериофаги (фаги) или "bacteria eater '- естественные убийцы бактерий. Несмотря на различные (лирический и лизигенний) циклы развития, встреча бактерии с фагом неизбежно заканчивается гибелью бактериальной клетки. Бесспорно, остаются некоторые проблемы, связанные с разработкой и использованием фаговых препаратов направленных на повышение безопасности пищевых продуктов. Но очевидным является факт, что бактериофаговий биоконтроль остается экономически, экологически и биологически очень привлекательным методом устранения болезнетворных бактерий из продуктов питания.
A direct threat to human health and well-being — bacteria and products of their activity. They are the cause of the huge economic losses caused by the decline in human efficiency and spoilage of food products. In an era of widespread and practically uncontrolled use of the various (not always safe for humans) ways to fight bacterial contamination, the question of phages using to control bacterial contamination of food becomes especially important. Bacteria have many adaptive mechanisms, able to adapt relatively quickly to the effects of bacteriocides and bacteriostats of various origins, but it is still not possible to overcome natural rivals. Bacteriophages (phages) or ‘bacteria eater’ – natural bacteria killers. Despite different (lytic and lysogenic) cycles of development, encounter of the bacterium with the phage inevitably ends with the death of the bacterial cell. There are, undoubtedly, some problems with the development and use of phage preparations aimed at improving food safety. But it is obvious that bacteriophage biocontrol remains an economically, environmentally and biologically very attractive method of eliminating pathogenic bacteria from food.
Keywords
бактеріофаг, бактериофаг, Bacteriophage, харчовий токсикоз, пищевой токсикоз, food toxicosis, профілактика, профилакика, prevention
Citation
Pikhtirova A., Pecka-Kielb E. Reasoning for phagoprophylaxis of food toxicosis of bacterial etiology. International public health conference «Public Health in Ukraine – Modern Challenges and Developing Prospects», Аpril 23-24, 2020, Sumy, Ukraine. Wiadomosci Lekarskie. 73 (5): 1072.