Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95281
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Національна безпека через конвергенцію систем фінансового моніторингу та кібербезпеки: інтелектуальне моделювання механізмів регулювання фінансового ринку
Other Titles Модернізація інструментарію протидії легалізації кримінальних доходів та кібершахрайствам
Authors Yarovenko, Hanna Mykolaivna  
Kuzmenko, Olha Vitaliivna  
Lieonov, Serhii Viacheslavovych  
Kolotilina, Olena Vasylivna  
Mynenko, Serhii Volodymyrovych  
Rozhkova, Maryna Serhiivna
Кобзенко, В.В.
Рапута, А.О.
ORCID http://orcid.org/0000-0002-8760-6835
http://orcid.org/0000-0001-8575-5725
http://orcid.org/0000-0001-5639-3008
http://orcid.org/0000-0002-8928-0859
http://orcid.org/0000-0003-3998-9031
Keywords інтелектуальне моделювання
intelligent modeling
кібербезпека
cyber security
кібершахрайства
cyber fraud
конвергенція
convergence
легалізація
legalization
національна безпека
national security
Type Technical Report
Date of Issue 2022
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95281
Publisher Сумський державний університет
License Copyright not evaluated
Citation Національна безпека через конвергенцію систем фінансового моніторингу та кібербезпеки: інтелектуальне моделювання механізмів регулювання фінансового ринку = Модернізація інструментарію протидії легалізації кримінальних доходів та кібершахрайствам : звіт про НДР (проміжний) / кер. Г. М. Яровенко. Суми : Сумський державний університет, 2022. 231 с. № 0121U109559.
Abstract Об’єкт дослідження – система економічних відносин, що виникають між суб’єктами господарювання та регуляторами фінансового ринку, що виникають в процесі комплексного застосування засобів фінансового моніторингу та боротьби із кіберзлочинністю. Мета роботи – розвиток методології та міждисциплінарного методичного інструментарію протидії легалізації кримінальних доходів та кібершахрайствам, що дозволить напрацювати принципово нові, засновані на концептах поведінкової економіки та відокремлені від людського фактору, інтелектуальні алгоритмізовані регуляторні механізми, які уможливлять комплексне забезпечення економічної, фінансової та інформаційної складових національної безпеки держави, а також захисту прав споживачів фінансових послуг. Методи дослідження: фундаментальні положення економічної теорії, макро- і мікроекономіки, теорії стратегічного управління, державного регулювання економіки, економіко-математичного моделювання. Інформаційно-фактологічна база дослідження: наукові праці вітчизняних та зарубіжних фахівців, Інтернет сайти з офіційно доступною статистикою макро-показників, показників щодо трендів кібератак. В роботі проведено базовий, статистичний, кореляційний, декомпозиційний аналіз часових рядів; побудовано об’єднані регресії, регресії з детермінованими індивідуальними і випадковими ефектами, рекурентну нейронну мережу Long Short-Term Memory для прогнозування трьох видів кібератак; виконано аналіз поняття "протидія легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом" в умовах діджиталізації суспільства; здійснено оцінку ризику конвергенції системи протидії відмивання грошей та кібербезпеки; побудовано нейромережеву модель потенційної конвергенції системи кібербезпеки та протидії легалізації кримінальним доходам; сформовано кіберпрофілі жертв на основі гендерного аналізу; розроблено кіберпрофілі сучасних фінансових кіберзлочинів на основі кластерного аналізу; розроблено алгоритми розпізнавання поведінки кіберзлочинців на основі методів інтелектуального аналізу; розроблено моделі прогнозування кібершахрайських атак на комп’ютерні системи, мережеву та хмарну інфраструктуру фінансової установи; ударно-хвильові моделі впливу кібершахрайських атак на рівень фінансової безпеки.
Appears in Collections: Звіти з наукових досліджень

Views

United States United States
1
Unknown Country Unknown Country
1

Downloads

United States United States
1

Files

File Size Format Downloads
Yarovenko_zvit_2022.pdf 8,99 MB Adobe PDF 1

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.